1,2 millió lej a legnagyobb havi jövedelem Romániában

Volt olyan informatikai szakember tavaly, akinek havi 730 ezer lejt utaltak a számlájára, egy szellemi szabadfoglalkozású azonban még nála is többet keresett.

620 ezer olyan román állampolgár jutott tavaly jövedelemhez, akinek nem volt munkaviszonya, derül ki az országos adóhatóság (ANAF) adataiból. Ezen személyek összjövedelme nettó 8,2 milliárd lej volt.

Magánszemélyek négy módon juthatnak legális úton jövedelemhez, ha nem állnak alkalmazásban: ingatlant bérbeadása révén, ha szellemi szabadfoglalkozást űznek, ha szellemi tulajdont értékesítenek, illetve ha egyéni vállalkozóként valamely más, nem szellemi szabadfoglalkozásnak minősülő tevékenységet folytatnak (ide tartoznak például az informatikusok). E kategória átlagos havi nettó bevétele 1100 lej volt, ami a legrosszabbul fizetett gazdasági ágazatok közé helyezi.

Az átlagolás azonban megtévesztő, egyes egyéni vállalkozóknak (PFA) ugyanis mesés bevételeik voltak. A legjobban kereső PFA egy bukaresti szellemi szabadfoglalkozású volt, valószínűleg ügyvéd vagy közjegyző, aki 19,97 millió lej éves bruttó bevételt könyvelt el, ami havi bontásban 1,6 milliót jelent. Az adó és különféle járulékok befizetése után még mindig maradt több mint 1,2 milliója.

Százával vannak Romániában olyan utcák, melyeknek a lakói összesen nem keresnek meg ennyi pénzt, s tízezrével kisebb árbevételű cégek. Az ANAF listáján a második legjobban kereső egy Temes megyei szellemi szabadfoglalkozású, aki 16,8 millió lejt, kb. 3,7 millió eurót gürizett össze. A 20-as toplistán további hét erdélyi egyéni vállalkozó szerepel: két bihari, kér aradi és három szebeni. A legkevesebb bevétele közülük egy aradi személynek volt, aki kerek 5 millió lejt keresett.

Egy informatikusnak van a legnagyobb bére

Ami az alkalmazottakat illeti, 2015-ben Romániában egy informatikus keresett a legjobban, az adóhatóság adatai szerint 8,8 millió lejt, vagyis havi 730 ezret. Ez az összeg 4160 országos nettó átlagfizetésnek felelt meg. Őt egy vállalkozási tanácsadó követte 7,4 millió lejes jövedelemmel. A kereskedelmi közvetítő szintén jó szakma lehet, ugyanis valaki ezzel keresett meg tavaly 7,1 millió lejt. A negyedik helyre szintén egy gazdasági tanácsadó került, 5,3 millió lejjel. 2015-ben kedvezett az időjárás a szőlőnek, aminek köszönhetően egy borász 5,3 millióval mondhatta magát gazdagabbnak, mint egy évvel korábban.

A tíz legjobban kereső romániai alkalmazott összesen 70,1 millió lejt vitt haza tavaly, mintegy 20 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A közhiedelem szerint a legjobban kereső emberek a bankárok, ám – bár filléres gondjaik biztosan nincsenek – a toplistán egyetlen egy bankigazgató sem szerepel.

Kapcsolódók

Kimaradt?