FRISSÍTVE: Kisebbek lesznek a villanyszámlák július elsejétől

FRISSÍTVE: Az energiaár-szabályozó ügynökség, az ANRE utasítás-tervezete szerint a román elektromos hálózatot üzemeltető Transelectrica július 1-jétől csökkenti az áram-továbbítási és a rendszer-szolgáltatási díjakat. Az ügynökség elnöke, Niculae Havrilet  hétfői közlése szerint a lakossági villanyszámlák 1-2 százalékkal lesznek kisebbek.

Az áram-továbbítási díj 10,8 százalékkal, megawatt-óránként 18,7 lejre, a rendszer-szolgáltatási díj pedig megawatt-óránként 6,3 százalékkal, 12, 88 lejre csökken.

Az áram-továbbítási díj csökkentésének a végfelhasználók számláira nem lesz lényeges hatása, mivel ez az elem nagyon kis része a végső áram-árnak. Az Economica.net számításai szerint ez a hatás mindössze 0,6 százalék. Ezzel szemben az ügynökség elnöke, Niculae Havrilet hétfőn közölte: számításaik szerint a lakossági villanyszámlák 1-2 százalékkal lesznek kisebbek.

A Transelectrica egy állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, amely az ország magas feszültségű vezeték-hálózatát birtokolja. A Társaság részvényeit bevezették a Bukaresti Értéktőzsdére, piaci kapitalizációja 456 millió euró.

A társaságot az elmúlt években számos bírálat érte, mert nem fordított elég pénzt és figyelmet a hálózat fejlesztésére, jelentős nyereségét pedig osztalék formájában részvényesei között kiosztotta. A tavalyi évben 81 millió euró adózott nyereséget ért el és majdnem 44 millió euró osztalékot fizetett.

A díjcsökkentés bejelentése után részvényeinek árfolyama 3,8 százalékkal csökkent.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?