Greenpeace: hatalmas károkat okoz az erdőirtás

Napi 96 falopás történt országszerte 2015-ben, a szám ugrásszerű növekedést jelent az azt megelőző évekhez képest, amikor naponta összesen 62 hasonló esetet jegyeztek a hatóságok – figyelmeztet a Greenpeace.

A Romániának hatalmas károkat okozó erdőirtás nem csak a falopásból áll, hanem az ellenőrizetlen kitermelés is ide tartozik. Utóbbi a tolvajlással egyenértékű, mivel gyakorlatilag olyan helyen és akkora területet termelnek ki, amit már nem engednének meg a jogszabályok. A Greenpeace szerint az erdőfelügyeletnek és a hatóságoknak az engedélyezettől való minden apró eltérést drasztikusan kellene büntetniük – vélekedik a környezetvédő szervezet.

Tájékoztatása szerint a hatóságok 2015-ben összesen 34 870 törvénytelen fakivágást regisztráltak, a legtöbbet Arges, Vrancea és Bákó megyékben.

A Greenpeace nagyon súlyosnak tartja, hogy mindössze az esetek 32 százalékéban indult büntetőjogi kivizsgálás, a többi esetben az elkövetőkre mindössze egy bírságot róttak ki. A bírságok összege 6,6 millió euróra rúg.

Kapcsolódók

Kimaradt?