Tíz cigarettából egyet illegálisan értékesítenek az EU-ban

Becslések szerint évi tíz milliárd euró bevételkiesést okoz az Európai Unió tagállamainak a cigarettacsempészet és a dohánytermékek tiltott kereskedelme. Ez a bűncselekmény a gazdasági veszteség mellett aláássa a közegészségügyi politikát, valamint megsérti az Unió és a tagállamok dohánytermékek gyártására, forgalmazására és értékesítésére vonatkozó jogszabályait – véli Sógor Csaba EP-képviselő.

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a dohányzás visszaszorításáról szóló keretegyezménye (FCTC) a dohányzás járványszerű elterjedésére adott válaszként 2005-ben lépett hatályba. Ennek részeként fogadták el 2012-ben a dohánytermékek tiltott kereskedelmének felszámolásáról szóló, ún. FCTC-jegyzőkönyvet. Június 7-én, kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők megszavazták, hogy az Európai Unió is ratifikálja az egyezményt. Döntésükkel ezt az álláspontot továbbították a Tanácsnak és a Bizottságnak, valamint a tagállamok kormányainak és parlamentjeinek.

Az Európai Néppárt részéről a téma árnyék-jelentéstevője Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő volt. Véleménye szerint ez a jegyzőkönyv egy hatékony megoldást nyújthat a határokat átívelő dohánycsempészet jelenségének kezelésére. Egy olyan átfogó, globális rezsimet kínál, amely a nyomon követési és felderítési rendszer, a gyártók átvilágítása, illetve a pénzmosás és szankciók vonatkozásában is rendelkezik – fejti ki.

A tagállamoknak a legális dohánykereskedelemből éves szinten több mint 90 milliárd euró adóbevételük származik. A tíz milliárd eurós kiesés azt jelenti, hogy 10 cigarettából egyet illegálisan értékesítenek. „A dohánycsempészet megkerüli a dohányzástól való elrettentésre szolgáló és elsősorban fiatalokat célzó jogszabályi tiltásokat és árszabási politikát” – magyarázza Sógor Csaba az ilyen típusú bűncselekmények további vetületeit. Úgy véli, az ellátási lánc ellenőrzése alapvető fontosságú nemcsak az illegális kereskedelem leküzdése, hanem a dohányzás csökkentése érdekében is.

A FCTC-jegyzőkönyv akkor lesz jogilag is kötelező érvényű, ha legalább 40 részes fél elfogadja. Az EU tagja lehet az egyezménynek akkor is, ha nem mindegyik tagállama ratifikálja. Jelenleg világszerte már 16 ország fogadta el, köztük 5 EU-tagország is: Ausztria, Spanyolország, Portugália, Franciaország és Lettország. Az Egyesült Királyság, Írország, Németország, Hollandia és Litvánia is kifejezte már csatlakozási szándékát. Sógor Csaba szerint, ha az EU ratifikálja ezt az egyezményt, az példaértékű jelzés lehet azon tagállamok felé, akik még nem csatlakoztak. Ez a lépés ugyanakkor hozzájárulhat az FCTC-jegyzőkönyv gördülékeny hatálybalépéséhez és végrehajtásához is. Mivel a feketepiacon áramló dohány nagy része EU-n kívülről származik, szükséges egy erős és stabil nemzetközi kooperáció, valamint egy nemzetközi jogszabályi keret a probléma hatékony kezelésére – összegez az erdélyi képviselő.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?