Jelentős összeggel támogatja Brüsszel a székelytermék-mozgalmat

Több mint 144 ezer eurós projekt keretében népszerűsítheti Hargita Megye Tanácsa alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül a 2009-ben életre hívott Székelytermék-mozgalmat, illetve az EU közös agrárpolitikájának célkitűzéseit. EU-s szinten összesen 19 hasonló projekt kap támogatást, a támogatott összeg 50 százalékát Hargita Megye Tanácsa biztosítja, 50 százalékát pedig az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési vezérigazgatósága.

Az Európai Unió közös agrárpolitikáján keresztül kívánja támogatni az európai mezőgazdaság fenntartható fejlődését és a vidéki gazdaságok fellendítését.

A megyei tanács a korábbi években is sikeresen pályázott már a közös agrárpolitika célkitűzéseinek népszerűsítésére. A támogatott projektek keretében sikerült elérni, hogy 2010-ben 140 juh- és kecsketartó gazda jelentkezett a juh-és kecsketej feldolgozását és értékesítését célzó tanfolyamra. Tehéntejfeldolgozása és értékesítése témakörben 213 gazda és gazdasszony vett részt ugyanabban az évben szervezett szemináriumon. A tájékoztató eseményeket sajtismereti kurzusokkal, hagyományos székelyföldi húsfeldolgozás témában szervezett előadásokkal folytatta a megyei tanács. A tájékoztatás és gyakorlati bemutatók eredménye a Hargita sajt, amelynek előállítása a megyei sajtkészítők körében jól megszabott feltételekhez kötött történik, ugyanakkor a vidék- és közösségfejlesztési társulásnak sikerült bejegyeztetnie a Hargita sajt márkanevet.

A Székelytermék védjegy használati jogát mára közel 100 termelő nyerte el közel 700 termékre. Idén májusban hatodik alkalommal szervezték meg a Hagyományos és Helyi Termékek Havi Vásárát. Pár nappal ezelőtt pedig Brüsszelben kóstolhatták az érdeklődők a Székely termékek kínálatát az Európai Nyílt Napok keretében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?