Törvénymódosítás: felszólításokat ragaszthat az ANAF az adósok ajtajára

A pénzügyminisztérium azt szeretné, hogy az országos adóhatóság (ANAF) felügyelői ezentúl kiragaszthassák az adóhátralékkal rendelkező magánszemély lakásának ajtajára a fizetési felszólítást, ha az illetőt nem találják otthon.

A PRO TV beszámolója szerint a tárca az adóeljárási törvény módosítására készül. A jelenlegi jogszabály szerint a behajtási vagy a fizetési felszólítást személyesen kézbesítik vagy ajánlott levélben juttatják el az adós személynek, aki az aláírásával hitelesíti, hogy átvette a küldeményt.

Az ANAF tapasztalata szerint nagyon sok polgár nem hajlandó átvenni a felszólítást vagy elmenni a postára az ajánlott levélért, ha az adóhatóságtól érkezett. Ezért a pénzügyminisztérium javaslatára az értesítőt a felügyelő az adós személy lakásának ajtajára ragaszthatja, ha az illetőt nem találja otthon. Ezt azonban csak akkor teheti meg, ha előzőleg megpróbálta személyesen átadni, majd ajánlott levélben eljuttatni hozzá a felszólítást, de nem járt sikerrel.

Az ajtóra ragasztott értesítőn nem szerepelhet az összeg, amellyel az adós személy tartozik az államkasszának, csak a kiragasztás dátuma, a felügyelő neve és aláírása. Az érintettnek 15 napja van felkeresni az ANAF-ot megérdeklődni az adóhátralék összegét. Ha ezt nem teszi meg, akkor automatikusan behajtják rajta a tartozást.

Mint ismert, az ANAF nemrégiben hozta nyilvánosságra az 1500 lejnél nagyobb adóhátralékkal rendelkező magánszemélyek közel 200 ezer nevet tartalmazó listáját.

Kapcsolódók

Kimaradt?