Évfordulós vásár: ismét bemutatkoztak a székely termelők Csíkszeredában

Hatodik évfordulós Hagyományos és Helyi Termékek Havi Vásárát tartottak Csíkszeredában. Szombaton népes vásárlóikkal, népzenével és tánccal ünnepelt a megyeháza oszlopcsarnokában több mint félszáz termelő, akiknek emléklapot is átnyújtottak. Tófalvi Éva és Kelemen Hunor is belekóstolt a hangulatba.

Illatok és ínycsiklandozó látvány fogadta szombaton Csíkszeredában a megyeháza oszlopcsarnokához sétálókat: hústermékek, tejtermékek, méz, házikenyér, szörpök, lekvárok, friss gyümölcsök és zöldségek bő választéka várja immár hatodik éve itt a vásárlókat. Az egész város megszokta, hogy minden hónap harmadik hétvégén itt a legjobb piachely, ha kimondottan házi terméket szeretne beszerezni.

A Hargita Megye Tanácsának a Hargita Megyei Agrárkamarával közösen szervezett vásárát ezúttal néptánccsoportok, népdalénekesek és fúvószenekarok meghívásával ünnepelték, s a kezdeményezés évfordulóján emellett gyermekfoglalkozás is várta a kicsiket.

A vásárban kérdezősködve megtudtuk: volt, aki különleges, évforduló pozsonyi kiflit sütött, hogy ezzel kínálgassa meg árustársait is az ünnepen. A termelők közül többen mondták: itt már egy olyan csapat érett össze, akiknek teljesen természetes, hogy egymás portékáit is kínálják, ha éppen a szomszédos standtól valaki szintén körbejárná a vásárt. Vásárlók között érdiek és győriek is nagy számban voltak az ünnepi vásárban. Megtudtuk, ők a hétvégén zajló Csíki Expóra érkeztek, és, mint mondták, betartalékolnak a baráti árú finomságokból.

A jubileumi vásár a karcfalvi fúvószenekar akkordjaival rajtolt, majd Borboly Csaba köszöntötte a jelenlevőket, köztük Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt is, akivel együtt emléklapot nyújtottak át a termelőknek, akik nevében Fülöp Szabolcs székelydályai református lelkész köszönte meg a vásárok szervezését.

Mint mondta, ezeknek a vásároknak az a nagyon fontos üzenetük, hogy a földből ma is ugyanúgy meg lehet élni, mint ezer évvel ezelőtt, és itthon kell keresniük a fiataloknak is a boldogulást, ez a kezdeményezés pedig a jövőben erős családi vállalkozásokon alapuló közösséget eredményezhet.Az RMDSZ elnöke egyenként elbeszélgetett a termelőkkel, sokuktól vásárolt. Elmondta, büszke a termelőkre, és bizakodó a székely termékek és a vásárok ügyében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?