Hatalmas pénzbeli bírságot kaphat a Google

Az Európai Bizottság hosszú évek óta vizsgálja, hogy a keresők piacán a Google visszaél-e piaci erőfölényével, bennfentes források pedig úgy tudják, hogy a vizsgálatok eddigi eredményei alapján a vállalat heteken belül egy tekintélyes méretű bírságot kaphat a nyakába.

A problémát a keresőbe integrált hirdetések jelentik, amelyek között a házon belüli Adsense-ből érkezők előnyt élveznek.

A büntetés mértéke az előrejelzés szerint 3 milliárd euró körül alakul majd, az elméleti plafont viszont a Google éves bevételének 10%-a, 6,6 milliárd dollár. Az iparágban az eddigi legnagyobb bírságot az Intel kapta, amikor bebizonyosodott, hogy tisztességtelen eszközökkel szorította ki az AMD-t a piacról; a vállalatnak 1,1 milliárd dollárt kellett ezért fizetnie.

A Google esetében erősen kérdéses, hogy miért kellene helyet biztosítani más vállalatok számára. A tisztességtelen piaci gyakorlat megáll, ha a Google indokolatlanul sorol hátra például alternatív szolgáltatásokat, ennek bebizonyítása viszont majdnem hogy a lehetetlennel ér fel.

Egyelőre az árösszehasonlító oldalakkal kapcsolatos visszaéléseket szankcionálnák, de a Google-lel kapcsolatos vizsgálatok még nem értek véget, többet között az Androidot, a térképszolgáltatást valamint az utazási információk „szűrését” is vizsgálják – írja a geeks.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?