Gyorsult a GDP-növekedés az euróövezetben és az EU-ban

Az előző negyedévinél nagyobb negyedéves növekedési ütemet ért el az idei első negyedévben az euróövezet és az Európai Unió gazdasága - közölte pénteken az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az Eurostat előzetes adatai szerint az euróövezet 19 tagállamának bruttó hazai terméke az első negyedévben szezonális kiigazítással 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Elemzők 0,4 százalékos negyedéves GDP-növekedést vártak.

Az Európai Unió 28 tagállamának bruttó hazai terméke 0,5 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző negyedévhez képest.

A negyedéves GDP-növekedés az euróövezetben 0,3 százalék volt 2015 negyedik negyedévében, az Európai Unióban pedig 0,4 százalék. 

Az euróövezet éves GDP-növekedése 1,6 százalék volt az idei első negyedévben az Európai Unióban pedig 1,7 százalék. Az euróövezetre elemzők 1,4 százalékos éves GDP-növekedést vártak.

Az előző negyedévben az euróövezeti éves GDP-növekedés 1,6 százalék, az uniós pedig 1,8 százalék volt.

Az Eurostat 2016. április 29-től az egyes negyedévek végét követő harmincadik nap közelében teszi közzé az euróövezet és az Európai Unió bruttó hazai termékére vonatkozó előzetes negyedéves gyorsbecslését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?