Már pénz nyomtatására sincs pénz Venezuelában

A világ legnagyobb kőolajtartalékaival rendelkező Venezuelában tényleg összeomlott a gazdaság: már pénz nyomtatására sincs pénz, mert a bankókat is importálni kell – írja a Bloomberg.

A dél-amerikai országban az inflációs spirál nem akar véget érni, és a nemzeti bank egyre nagyobb címletű bankjegyeket kénytelen rendelni, hogy lépést lehessen tartani az árnövekedéssel, csakhogy már nincs miből. A Bloomberg információit a pénzintézet nem kívánta kommentálni.

A hiperinflációhoz az vezetett, hogy Nicolás Maduro államfő kormánya tavaly decemberben, a választások előtt fedezet nélküli bankjegyekkel pótolta az államkassza szükségleteit. A bankókat a brit székhelyű De La Rue jegybank-nyomdától rendelték, de nem fizették ki. A venezuelai nemzeti bank már 71 millió dollárral tartozik a cégnek, amely nem hajlandó eleget tenni további megrendeléseknek, amíg a dél-amerikaiak nem törlesztenek.

Korábban megírtuk, hogy a pénzforrások elapadása miatt kiürült az ellenzéki többségű parlament kasszája is, így a képviselők és a parlamenti alkalmazottak nem kapják meg áprilisi fizetésüket. A kormány pedig kedden elrendelte, hogy az állami szektor dolgozói csak kétnapos munkahetet tartsanak, ezzel is energiát akarnak megtakarítani az egykor olajnagyhatalom dél-amerikai országban, amelynek gazdaságát szinte megfojtotta az olaj világpiaci árának zuhanása.

A rendkívüli takarékossági intézkedés bejelentése nyomán szerdán Venezuela több városában is fosztogatások és heves tiltakozások voltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?