Nem kapnak fizetést a venezuelai parlamenti képviselők

A venezuelai kormányzat elapadt pénzügyi forrásai miatt kiürült az ellenzéki többségű parlament kasszája is, így a képviselők és a parlamenti alkalmazottak nem kapják meg áprilisi fizetésüket, írja az MTI. A szomorú hírt Henry Ramos Allup, a törvényhozás elnöke jelentette be szerdán.

"Nincs pénz az e havi járandóságok kifizetésére, mivel a kormány nem bocsátja a rendelkezésünkre a szükséges forrásokat" - tájékoztatta az újságírókat az ellenzéki politikus. "Jobb, ha tudják a képviselők, az alkalmazottak és a fizikai dolgozók, hogy akik nem tudják kifizetni a számláikat, csak a pénzügyminisztériumhoz vagy a Mirafloreshez (az elnöki palotához) fordulhatnak a fizetésükért" - tette hozzá a házelnök.

Venezuela mély politikai válságba süllyedt azóta, hogy tavaly decemberben - 1999 óta először - a konzervatív oldal győzött a parlamenti választásokon. A Nicolás Maduro elnök vezette szocialista kormány és az ellenzék által uralt parlament rendre meghiúsítja egymás kezdeményezéseit, miközben az országban robbanásveszélyes helyzet alakult ki a gyorsuló infláció és a súlyosbodó energetikai válság miatt.

A kormány kedden elrendelte, hogy az állami szektor dolgozói csak kétnapos munkahetet tartsanak, ezzel is energiát akarnak megtakarítani az egykor olajnagyhatalom dél-amerikai országban, amelynek gazdaságát szinte megfojtotta az olaj világpiaci árának zuhanása. A rendkívüli takarékossági intézkedés bejelentése nyomán szerdán Venezuela több városában is fosztogatások és heves tiltakozások voltak. Az ellenzék közben - az országos választási bizottság jóváhagyásának birtokában - megkezdhette az aláírásgyűjtést a Maduro elnök visszahívását célzó népszavazáshoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?