25 éve folyamatosan csal az autók fogyasztásával a Mitsubishi

Egy hete robbant ki az újabb autóipari botrány, amikor kiderült: a Mitsubishi 625 ezer autónál manipulálta a fogyasztási adatokat. A japán cég vezetése maga ismerte be a dolgot, a céljuk pedig valószínűleg az adóelkerülés volt. A Japánban kirobbant fogyasztási botrány akár a vállalat megszűnését is eredményezheti.

A cég azonban kedden azt is elismerte: valójában 1991 óta, vagyis 25 éve csal az adatokkal úgy, hogy jóval pozitívabb számokat tüntet fel az autóknál, mint amilyet valójában képesek produkálni. Mindez azt jelenti, hogy a korábban említett négy autónál jóval több modell az, amelyik nem felel meg az előírásoknak.

A gyártó szerint egy 2001-es belső vizsgálat során azonban az derült ki, hogy az eltérés "csupán" 2,3 százalékos a tesztkörülmények és a valós használatban mért értékek között.

Mivel a Mitsubishi több országba is exportál autókat, a botrány kapcsán sokkal szigorúbb vizsgálatra számíthatnak a partnercégek.

A gyártó részvényei azonban már ötven százalékot zuhantak a tokiói tőzsdén, elemzők szerint a 3,8 milliárd dolláros veszteségből nehéz lesz felállni.

Kapcsolódók

Kimaradt?