Rendhagyó vállalkozást indított egy székely és egy izraeli fiatal

Ikon webshopot nyitott egy székelyföldi és egy izraeli fiatal. Az icon54.com vállalkozásról, az ikonpiac lehetőségeiről, trendjeiről, a jövőbeli tervekről az egyik alapítót, Méder Alpárt kérdeztük.

Méder Alpár grafikus múltja 2001-ig nyúlik vissza, akkor látta először, hogyan működnek a vektorgrafikai programok, és akkor választotta ezt a szakmájának (a vektorgrafika olyan képábrázolási módszer az informatikában, ami a képet geometriai alakzatokból állítja elő). Oktatóanyagok hiányában maga tanult es kísérletezett sokáig, ennek pedig beérett a gyümölcse.

2015-ben véletlenül találkoztak – virtuálisan – Tal Revivóval, a Tel Aviv-i Adoric cég tulajdonosával, aki grafikust keresett egy régebbi projektje frissítésére. „Úgy alakult, hogy közösen egy új ikonkészletet dobtunk a piacra, amely minőségben meghalad minden eddig ismert  csomagot a vonal ikon kategóriában. Én készítettem az ábrákat, Tal pedig a marketing részét intézi a cégnek, az értékesítést és persze a megfelelő helyen történő reklámozást is” – magyarázta a Maszolnak Alpár.

Az ikon piaca szinte kimeríthetetlen, rengeteg stílus él a háromdimenzióstól a minimál dizájnig. Számos ügynökség forgalmazza grafikusok ikonkészleteit. Az icon54.com több mint 2100 egyedi ikont kínál, 49 népszerű kategóriában. Évente többszöri frissítést és bővítést terveznek.

Alpárt a felkészülési procedúráról is kérdeztük. „A készlet elkészítéséhez hatalmas kutatásra volt szükség, hogy megtudjuk, milyen stílusú ikonok a legnépszerűbbek, és milyen igények vannak a vásárlók részéről. Ezt követően a leggyakoribb felhasználásukra kellett rádolgozni, az androidos és iOS-es készülékek pontos igényeire. Technikailag 24 x 24, illetve 30 x 30 pixelpontos, 1 pixel vonal vastagságú ikonokról beszélünk, ami kisebb az okostelefonok applikáció-ikonjainál, mégis kivehető és érthető” – részletezte.

Mint magyarázta, az ikonokat vektor formátumban készítik el, így bármely méretre minőségi veszteség nélkül nagyíthatók. Minden ábrának elérhető szolid, telített változata is, ami lehetővé tesz némi játékot mind a web/app fejlesztőknek, mind a grafikusoknak. Az igényeknek megfelelően 9 méretben, 2 stílusban és 6 féle file-kiterjesztésben készültek az ikonok, több mint 72000 külön file-ot egyenként ellenőriztek le.

„A készlet 10 hónap kemény munkájának a gyümölcse, amit aztán nem pihenés követ, hanem még több munka: 1000 darab ikon az elsők kiegészítéshez – ez hamarosan érkezik” – mondta a fiatal grafikus. Hozzátetette, az ikonok szerepe a vizuális kommunikáció megkönnyítése a rohanó világban. Egy kép hamarabb eljut az emberek tudatába, mint egy folyó szöveg.

„Körülbelül 1-2 másodperc áll rendelkezésre, hogy felkeltesd az emberek figyelmét, mielőtt tovább görgetnek a képernyő előtt, vagy a szórólapot, reklámújságot a kukába dobják. Az ikon pillanatok alatt célba talál, könnyen érthető mindenki számára, ezért rengeteg területen felhasználható, a nyomtatott reklámtól a digitális megjelenítésekig” – fogalmazott Méder Alpár.

Kimaradt?