Közalkalmazotti bértábla: csak az alacsony fizetéseket növelné a kormány

Sürgősségi rendelettel készül kiküszöbölni a kormány a közalkalmazottak bérezésének aránytalanságait – közölte szerdán Dacian Cioloș miniszterelnök. Csak az alacsony fizetéseket növelik júliustól.

Dacian Cioloș elmondta, a jogszabályt jövő héten fogadja el a kabinet, és az év második felétől lépne életbe. A bérkorrekciók végrehajtása 2017 végéig tartana. A miniszterelnök szavai szerint azért növelik csupán az alacsony fizetéseket, mert csak erre jut pénz a költségvetésből.

A kormányfő tájékoztatása szerint jelenleg súlyos aránytalanságok vannak a közalkalmazottak bérezésében. Sok esetben például az azonos beosztású, ugyanolyan régiségű  hivatalnokok eltérő fizetést kapnak. Ez a helyzet egyébként gyakran ahhoz vezet, hogy a kisebb fizetésű alkalmazott bepereli a román államot. A sürgősségi rendelet kiküszöböli az eltéréseket a kisebb javadalmazások növelésével – fejtette ki Cioloș .

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány nem mond le az egységes közalkalmazotti bértábláról szóló törvény kidolgozásáról sem, ám azt a jogszabályt csak 2018-tól alkalmaznák. Tervezetét a későbbiekben bocsátják közvitára a közigazgatás reformjáról szóló tervezettel együtt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?