Elvesztette az OMV-Petrom a versenytanáccsal szembeni perét

Az OMV-Petrom olajtársaság elvesztette a versenytanács ellen indított egyik perét, így több mint százmillió lejben kifizetendő bírságot kell lerónia kartellezés miatt.

A versenytanács csütörtökön közölte, hogy a legfelső bíróság jogerős ítélete megerősítette az általa megállapított kartellezést, ugyanakkor az OMV-Petromnak az eredetileg kiszabott 137 millió lej helyett 109,8 millió lej bírságot kell fizetnie.

A versenytanács 2012-ben összesen 880 millió lej bírságot szabott ki az osztrák OMV-Petromra, a Rompetrol Downstreamre, a Molra, az orosz Lukoilra és az olasz ENI-re azért, mert a vállalatok 2008-ban közös megállapodás alapján kivontak a piacról egy bizonyos fajta üzemanyagot és ezzel megsértették a versenyjogi szabályokat.

Az OMV-Petrom összesen két bírságot kapott, ugyanis egyik cége a Petrom márkanevű kutakat üzemeltette, a másik az OMV név alatt működő töltőállomásokat. A román legfelső bíróság mostani jogerős ítélete a kisebbik szankcióról szól, a Petrom kutakat működtető cég ugyanis kapott egy 366,5 millió lejes büntetést is.

A Mol Romániára kirótt bírságot a legfelső bíróság tavaly júliusban 80,2 millió lejről 64,2 millió lejre csökkentette. Korábban a Rompetrol Downstream és az ENI Románia is elvesztette a pert a versenytanáccsal szemben, de az ő esetükben is enyhítették a bírságot.

A Petrom tavaly 18,1 milliárd lej árbevételt könyvelt el, és 16 200 alkalmazottja volt. Az osztrák OMV 2004-ben szerezte meg privatizáció révén a Petrom többségi részvénycsomagját. Az OMV-Petrom a legnagyobb vállalat a román üzemanyagpiacon.

Kapcsolódók

Kimaradt?