Végső szavazás előtt a zöld közbeszerzési törvénytervezet

A képviselőház plénuma kedden tárgyalta a zöld közbeszerzési kerettörvénytervezetét, amely lehetővé tenné a közintézményeknek, hogy zöld címkével ellátott szolgáltatásokat, fogyóeszközöket, berendezéseket vásároljanak.

A jogszabálytervezet általános vitáján Korodi Attila parlamenti képviselő, a törvény kezdeményezője hangsúlyozta: Romániában szükség van egy ilyen jellegű szabályozásra, hiszen jelen pillanatban a közintézmények kis arányban vásárolnak környezettudatosan és a számvevőszék nem ismeri el ezen eljárásokat.

„A közintézmények a zöld közbeszerzési folyamat minden szakaszában környezettudatosan cselekednek. Hosszútávon kifizetődőbb és jobb befektetésnek minősül a zöld címkével ellátott termékek és szolgáltatások megvásárlása, hiszen a címke nélküliek élettartalma sokkal rövidebb, és legtöbb esetben nagyarányú energiafogyasztást, valamint működtetésük a termék élettartalma alatt többletkiadásokat eredményez” – mondta Korodi Attila a törvényjavaslat általános vitáját követően.

A jogszabálytervezet pontosan leszögezi, hogy mit jelent a zöld közbeszerzés, hogyan kell eljárni. A tervezet a kormány hatáskörébe utalná egy stratégia kidolgozását arról, hogy az elkövetkező években milyen részarányban vásároljanak zöldcímkével ellátott termékeket az önkormányzatok. Szintén a kormány feladatai közé sorolná a törvény a zöld szolgáltatások és termékek adattárának elkészítését is, amely a közbeszerzési online rendszerben lenne elérhető, ezáltal könnyítve az önkormányzatok dolgát.

A zöld közbeszerzésre vonatkozó kerettörvényt az elkövetkező időszakban végszavazásra írják majd ki a képviselőházban. A törvény kidolgozását Korodi Attila a környezetvédelmi tárca élén kezdte el, de mivel számos akadályba ütközött, törvényjavaslatként iktatta a parlamentben, amely számos volt környezetvédelmi miniszter támogatásának örvend. A jogszabályjavaslat továbbá számos közintézmény és hatóság javaslatát tartalmazza, a kezdeményezés főleg a bukaresti civil társadalom összefogásának eredményeként könyvelhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?