Nehezít a lakáshitelek felvételén a BRD

Jelentősen nehezített a lakáshitelek odaítélésén a Román Fejlesztési Bank (BRD), az ország második legnagyobb hitelintézete ezentúl 50 százalékos önrészt kér a 25 évnél hosszabb kifutású, euróban felvett lakáskölcsönök esetén.

A 25 évnél kisebb kifutású lakáshitelek esetén nem módosultak a feltételek, itt továbbra is a lakás értékének 25 százalékával kell rendelkeznie a vásárlónak, ahhoz, hogy bankkölcsönhöz jusson. A lejben felvett hitelekre az előleg továbbra is 15 százalék maradt.

A legtöbb esetben a 25 évnél hosszabb kifutású, euróban nyújtott hitelek száma elenyésző részét teszik ki a bankok által nyújtott hitelek összességének. Szakértők szerint a BRD ezen lépésével arra a jogszabályra akar reagálni, amely lehetővé tenné a jelzáloghiteleseknek, hogy adósságuk teljes visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant – állítja a Vovea Transilvaniei hírportál.

A törvény a bankok heves tiltakozását váltotta ki, ugyanis a gazdasági válság előtt felvett hitelek esetében a jelzáloggal terhelt ingatlanok piaci értéke időközben jelentősen csökkent és ma már az adósság felét sem fedezi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?