Így segítene az RMDSZ a devizahiteleseknek

Megosztaná a kockázatviselés terhét az RMDSZ a bankok és a hitelhez folyamodó személyek között. Ezért törvénymódosító javaslatában azt kéri, hogy a valuta alapú jelzáloghitelek átváltása lej alapú hitelre ne az átváltás napján érvényes árfolyam szerint történjen, hanem a szerződés megkötésének hónapjában érvényes árfolyam szerint.

Minderről Cseke Attila képviselő számolt be szerdai sajtótájékoztatóján. „Javaslatunkkal segítenénk a fogyasztót abban, hogy továbbra is fizetni tudja a törlesztőrészletet és csökkenne a jelzálogba adott ingatlan elvesztésének veszélye, míg a hitelező intézmények, a bankok, akik már jelentős nyereséget kaptak az eddigi törlesztőrészletekből, továbbra is megkapnák a kisebb, de így is elégséges törlesztő részleteket, és a jelzálogba foglalt ingatlan végrehajtása is elkerülhető lenne” – magyarázta a politikus.

Az RMDSZ a 2010/50-es sürgősségi kormányrendeletet módosítaná. Tervezetét Cseke tájékoztatása szerint a szenátus tárgyalja majd a tavaszi parlamenti ülésszakban, s ehhez várják a kormány támogatását is. „Hiszen a javaslatunk valóban megoldást jelentene azon állampolgárok számára, akik az elmúlt években és elsősorban 2007 és 2008 között kötöttek valuta alapú hitelszerződést, szemben az európai irányelvvel, amely a 2016-tól kezdődően megkötött jelzáloghitelekre lesz érvényes” – nyilatkozta a képviselő.

A 0541-es számú EU-s irányelv szerint a jelzáloghitel- vagy lakáshitel-szerződést kötő személyek nagyobb védelmet kapnak azáltal, hogy részletes és teljes körű tájékoztatásban kell részesülniük a kölcsönnel kapcsolatban, továbbá a bankok kötelesek lesznek kérésre átváltani a valuta alapú hitelt nemzeti valutára.

Cseke adatai szerint: a 2007 januárjában a 7,9 milliárd lej értékű jelzáloghitelek 85,5%-a valutaalapú volt, míg 2013 végére a 34,9 milliárd lej értékű hitelek már 94,9%-a valutaalapú. Ugyanakkor 2007 és 2014 között, a lej 78,2%-ot vesztett értékéből a svájci frankkal szemben, 35,2%-ot az euróval szemben, míg 31,2%-ot a dollárral szemben, s emiatt 2013 szeptemberére az alulteljesítő hitelek aránya 21,56%-ra növekedett, szemben a 2009 év végi 6,46%-al. A politikus szerint az is megoldásra kell hogy ösztökélje a döntéshozókat, hogy az alulteljesítő hitelezettek 70%-ának már több mint egy éve nem sikerült visszafizetniük semmit a felvett hitelből. 

Kimaradt?