Sok kicsi sokra megy: 1 banis árleszállítás sem ritka az áruházláncoknál

Tavaly 176 ezer árleszállítással kedveskedtek az áruházláncok a hazai vásárlóknak. A kedvezményes ajánlatok között olyan is volt, amelyben a kereskedő 1 banival mérsékelte a termék árát.  

Folyamatosan árengedményekkel bombázzák a hazai kiskereskedők a fogyasztókat, ember legyen a talpán, aki eligazodik az állítólag jobbnál-jobb ajánlatok között. A Nyugaton hagyományosan egyetlen napos időtartamú Black Friday tavaly ősszel egyes romániai áruházláncoknál több, mint egy hetet tartott, sőt az Altex az elmúlt hétvégén megrendezte annak télutós kiadását, Black Friday de Iarnă címmel.

Ugyanakkor megszaporodtak a reklámújságokban hirdetett árleszállítások is, a 12 nagy cash&carry-, hipermarket-, szupermarket- és diszkont áruházlánc tavaly már 176 ezer ajánlattal csábította vásárlásra a potanciális klienseket. A leárazások száma kb. 15 ezerrel, 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

A Selgrosnál volt a legtöbb árleszállítás

Piackutató cégek adatai szerint 2015-ben a Selgros kényeztette el leginkább az ügyfeleit, majd 27 ezer árleszállítással várva őket. A Cora több mint 23 ezer árengedményt hirdetett meg a reklámújságaiban, míg a Metro valamivel több, mint 17 ezret.

A leárazások mértéke termékcsoportonként és áruházanként is jelentős eltéréseket mutat. Így például a tejet tavaly átlagosan 14,8 százalékkal árazták le a kereskedők, a napraforgó-olajat 8,3 százalékkal, a cukrot 11,2 százalékkal, a lisztet 16,5, a disznóhúst 15,1, a sört 13,5, a kávét pedig 17,4 százalékkal. Ugyanakkor azok, akik rendszeresen figyelik a reklámújságok ajánlatait, ennél is előnyösebb feltételek mellett szerezhették be a darált pörköltkávét, ugyanis a Profiban átlagban 30,5, a Lidlben pedig 27,8 százalékkal csökkentették e termékek árát.

Sört leginkább a Penny Marketben érte meg vásárolni, ott ugyanis 19,8 százalék volt az árleszállítások mértéke. Aki takarékoskodni akart, az a Lidlben vette meg a disznóhúst, a rizset és a tejet pedig a Billában, ahol 26,3, 25,4, illetve 23,7 százalékos volt az átlagos árleszállítás. A cukrot az Unicarmban mérték a legolcsóbban, az étolajat pedig a Penny Marketben, átlagosan 13,6, illetve 11,3 százalékkal ereszkedve az alapár alá.

Sok kicsi sokra megy

Bár tartja magát a szóbeszéd, hogy bevett kiskereskedelmi gyakorlat hamis promóciókkal tenni lóvá a vásárlókat úgy, hogy az állítólagos kedvezményes ár semmivel sem alacsonyabb a megszokott árnál, ezt mostanáig senkinek sem sikerült adatokkal alátámasztva bizonyítania. Ugyanakkor tény, hogy előfordulnak nevetségesen kismértékű árengedmények, ám ezek nem minősülnek a vásárlók megtévesztésének.

Az egyik áruházlánc tavaly ősszel 59,89 lejért kínált az egyliteres Ballantine’s whisky-t, melynek ára kedvezmény nélkül 60 lej lett volna. Nehéz elképzelni, hogy a 0,18 százalékos engedmény lényegesen megdobta volna az eladásokat, ugyanis aki hajlandó 59,89 lejt kiadni egy üveg italért, az valószínűleg 11 banival többet sem sajnál érte.

Minden bizonnyal a mániákusan takarékos fogyasztókat célozta meg az a promóció, mely 20,14 lej helyett 20,13 lejért kínálta a Nivea nedves törlőkendőket tartalmazó csomagot, ha az ember kettőt vásárol belőle. Az 1 banis különbség 0,05 százalékos árengedménynek felelt meg.

Nem mentek a falnak a nagy megtakarítástól azok sem, akik az egyik diszkontáruházban 2,10 lej helyett 2,09 lejért vették meg a Luna márkájú cukor kilóját, igaz, ami igaz, 1 bani is pénz. A sok kicsi sokra megy elvét alkalmazta a kereskedő arra a promócióra, melyben a 2 literes Neumarkt sör ára 5,67 lej helyett 5,64 lej volt, azzal a feltétellel, hogy 56 palackkal vásárolunk belőle. Ekkora tételnél már 1,68 lej volt a megtakarítás, 112 palack, vagyis 224 liter sör esetében pedig 3,36 lej. Ez az egyszerű matematika alátámasztani látszik azt a kereskedők által gyakran hangoztatott tételt, miszerint annál több pénzt takarítunk meg, tehát annál gazdagabbak vagyunk, minél többet vásárolunk.

Negatív árengedmény

A legkecsegtetőbb kiskereskedelmi ajánlat cím azonban azt, az egyik országos napilapban publikált hirdetést illeti meg, amely csiperke gombát kínált kilónként 3,39 lej helyett 4,44 lejért, vagyis az alapárnál 1,05 lejjel drágábban. A hirdetés nem április 1-én jelent meg, s a reklámozó áruházlánc vélhetően nem is mazochistákat célozta meg vele, hanem minden bizonnyal tévedésből felcserélte a két árat.  

Kapcsolódók

Kimaradt?