Volkswagen-botrány: nem kell RAR-ellenőrzésre vinni a gépkocsikat

Az emissziós-botrányban érintett Volkswagen autók visszahívását követően az autótulajdonosoknak nem szükséges ismét a Gépkocsi Nyilvántartó Hivatalnál (RAR) jelentkezniük a gázkibocsátások mérésének elvégzéséért – közölte a RAR.

A hivatal azt követően jelentette be ezt, hogy a német autógyártó ismertette a hamis károsanyag-kibocsátási értékek botrányban érintett autók típusait. Ezek a VW, az Audi és a Seat 1.2, 1.6 valamint 2.0 típusú motorjai. Az ilyen motorokkal felszerelt autókat a gyártó visszahívja a szükséges módosítások elvégzése érdekében.

Az Economica szerint a RAR azt is közölte, hogy a jogszabályok semmilyen szankciót nem írnak elő a gyártónak arra az esetre, ha nem értesíti a hivatalt arról, hogy a visszahívott autók közül melyek nem jelentek meg a szükséges módosítások elvégzéséért. Ez esetben azonban fennáll annak a veszélye, hogy soron következő – kétévente szükséges – műszaki vizsgán kiszűrik ezeket a járműveket.

A Vokswagen-csoport már közölte a RAR-val azoknak az autóknak az adatait, amelyeket visszahívtak a módosításokért. A hivatal ugyanakkor tájékoztatta a gyártót azon gépkocsik adatairól, amelyeket használtautóként írattak forgalomba Romániában. Ezeket összesítve az emissziós-botrányban érintett autók száma eléri a 105 300-at.

Tavaly ősszel derült ki, hogy a Volkswagen olyan szoftverrel szerelte fel autóinak egy részét, amelynek köszönhetően a gépjárművek a teszteken kiválóan teljesítettek, ám a hétköznapi forgalomban már nem: a megengedettnél negyvenszer több károsanyagot bocsátanak a levegőbe.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?