Elfogadták az eddigi legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodást

A világ legnagyobb szabású multinacionális kereskedelmi megállapodása került tető alá, miután Aucklandben a 12 csatlakozó állam képviselői aláírta a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) alapszerződését.

Az Ausztrália, Brunei, Chile, Japán, Kanada, Malajzia, Mexikó, Peru, Szingapúr, Új-Zéland, USA, Vietnam részvételével felálló TPP a világgazdaság 40 százalékát fedi le – még úgy is, hogy Kína nincs benne –, az öt évig tartó előkészítést most kétéves ratifikációs folyamat követi. Életbe lépéséhez az kell, hogy legalább tagországok fele elfogadja, úgy hogy ezekre jusson a csoport összesített GDP-jének legalább 85 százaléka – ez akkor jön ki, ha az USA és Japán a ratifikálók között van.

A 160 ezer oldalas partnerségi szerződés keretében egyebek közt felszámolnak egy sor vámjellegű, illetve másfajta akadályt a tagországok közti kereskedelemben, jobban megnyitják a piacokat a külföldi befektetők előtt, standardként elfogadják a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) szerinti munkajogi előírásokat, közös szabványokat hoznak az e-kereskedelemben, illetve a szabadalmi védettség idejében – írja a vg.hu.

Számos érintett országban tiltakoztak civil szervezetek a TPP-tárgyalások során – az aláírás idején pedig Új-Zélandban tüntettek ellene –, főleg azért, mert mindvégig nagyon keveset hoztak nyilvánosságra annak tartalmáról. Az egyik fő kifogás az volt, hogy a külföldi vállalatok pert indíthatnak, ha úgy vélik, hogy egy adott ország jogszabályai veszélyeztetik a profitjukat.

Címlapi illusztrációnk forrása: bangkokpost.com

Kapcsolódók

Kimaradt?