Másfél milliárd okostelefont vásároltunk tavaly

Első ránézésre az okostelefon-piac rendkívül jó évet zárt 2015-ben. A Strategy Analytics friss elemzése szerint az értékesített mennyiség közel 13 százalékkal haladta meg a tavalyelőtti eredményeket, miközben a nagy gyártók többsége átlag feletti növekedést produkált. Ennek a trendnek azonban hamarosan vége lehet.

A kutatócég jelentése 1441,7 millió leszállított mobilról szól, ami természetesen új éves rekordot jelent. Idén minden bizonnyal fölé is lehet majd menni a bűvös másfél milliárdos szintnek, ám a globális piacbővítés innentől kezdve sokkal nehezebb feladat lesz.

 

Az éves szinten elért 12,7 százalékos növekedéshez képest az utolsó negyedév eladásai gyakorlatilag teljesen megtorpantak. A negyedik negyedévben csak 6 százalékkal sikerült több készüléket leszállítani, mint 2014 végén. Ez a dinamika pedig a leggyengébb, mióta a cég monitorozza az okostelefon-piacot.

A listavezetők maradtak

A hosszú évek óta a legtöbb készüléket értékesítő Samsung továbbra is vezeti a mezőnyt, ám gyakorlatilag semmit nem tudott rátenni a 2014-es teljesítményére, így több százalékpontot is vesztett globális részesedéséből. A nagy rivális Apple-nél kicsit fordított a helyzet: éves szinten rekordszintű, több mint 230 milliós eladási mennyiséget produkált, ami 20 százalékkal több, mint 2014-ben. Náluk viszont az utolsó negyedév sikerült rosszabbul, ami meg is látszott nemrégiben közölt pénzügyi jelentésükön.

A harmadik Huawei kicsit elmaradt az éves átlagos növekedéstől, de még így is biztosan tartja pozícióját, hiszen a Motorolát 2014 végén átvevő Lenovo egyelőre finoman szólva sem tudja kihasználni az egyesülésben rejlő szinergiákat. Az ötödik helyen a korábban elképesztő növekedési számokat produláló Xiaomi áll. A kínai üstökös most már sokkal szolidabban emelkedik, és jövőjével kapcsolatban is van némi bizonytalanság – írja a bitport.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?