Nagyon rosszul kezdődött az év a kínai tőzsdén

A több mint hétezer milliárd dollár értékű  értékpapírral kereskedő kínai tőzsdék legszörnyűbb éves nyitányát hozta 2016. A kereskedést a megengedettnél nagyobb árzuhanás miatt végleg fel kellett függeszteni és pillanatnyilag senki sem tudja, mit hozhat a holnap - derül ki a Bloomberg tudósításából.

A börzét helyi idő szerint hétfőn fél kettő táján zárták be, miután a CSI-300 index hét százalékkal került múlt heti záróértéke alá. Ezt megelőzően az ötszázalékos zuhanást követően 15 percre felfüggesztették a kereskedést, ám ez láthatóan nem tudta megállítani a szabadesést. A szakértők két okra vezetik vissza a durva évkezdést.

A kínai indexek esését a feldolgozóipari teljesítmény decemberi lassulását jelző BMI mutató idézte elő. A Caixin Media Co. decemberi BMI indexe 48,2 pontra csökkent a novemberi 48,6 pontról. Elemzők 49,0 pontot vártak. A BMI mutató decemberben már a tízedik egymást követő hónapban ért el 50 pont alatti értéket. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig erősödését jelzi. A tokiói Nikkei225 index 3,06 százalék, a Topix 2,43 százalék, a hongkongi Hang Seng index 2,66 százalék, a szöuli Kospi index 2,17 százalék eséssel fejezte be a napot.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?