Véget értek a pánikeladások a tőzsdén

A világ tőzsdéin véget ért a pánikeladások időszaka. A meglepő nagyságú, háromnapos zuhanáshoz mérten erős volt a felpattanás a tőzsdéken, az európai piacokon nem volt ritka a 4-6 százalékos emelkedés sem.

Az emelkedést már nyitás előtt megalapozták a felfelé induló határidős indexek, és az ázsiai piacok többsége is függetleníteni tudta magát a folytatódó kínai vérfürdőtől – írja a Világgazdaság Online.

Amit hétfőn még limit nélkül adtak a befektetők, azt kedden igyekeztek visszavenni – sokszor drágábban. Az euró–dollár-árfolyam, amely hétfőn a pánikban 1,17 fölött tetőzött, délutánra 1,14-ig esett vissza, a rubel és a török líra egyaránt nagyot erősödött, a rubel euróval szembeni árfolyama több mint 4 százalékot, ami nagyjából olyan, mintha a forint egy nap alatt 313-ról 300 alá erősödött volna.

Az amerikai piacok is becsatlakoztak a nemzetközi trendbe: az S&P 500 2,4 százalékkal, 1938 pontra, a Dow 2,26 százalékkal, 16 225 pontra emelkedett.

A szakértők most azt találgatják, hogy a háromnapos, flash crash-szerű mozgás vajon egyszeri heves korrekció volt az előző évek nyugodt emelkedését követően, vagy pedig egy nagyobb esés előjele.

Kapcsolódók

Kimaradt?