Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetést

Elfogadták szerdán a képviselők és a szenátorok a 2016-ös költségvetésről szóló törvényt. A tervezet 309 támogató szavazatot kapott, 13-an ellenezték – írja a Mediafax.

A költségvetést sürgősségi eljárással fogadta el a parlament, és alig módosult a kormány által benyújtott tervezethez képest. A szakbizottságok a hét végén is dolgoztak, hogy a végszavazást szerdán megtarthassák.

Dacian Cioloş a tervezet parlamenti ismertetésekor elmondta, hogy a költségvetés kidolgozásakor a kormány figyelembe kívánta venni a Ponta-kabinet mandátuma idén elfogadott jogszabályokat, köztük a béremelésekről szóló törvényeket és az új adótörvénykönyvet.

A miniszterelnök elismerte, hogy ez nehéz feladat elé állította a kormányt, mert az említett törvények alkalmazásához 20 milliárd euróra lesz szükség 2016-ban, és a tervezett 4,1 százalékos gazdasági növekedés az összegből csak 9 milliárd eurót tud „kitermelni”.

Így jövőre a deficit 2,95 százalékosra emelkedik. A kormányfő az oktatást, az egészségügyet, a szállításügyet és a befektetéseket nevezte a 2016-ös költségvetési év prioritásainak. A jövő évi büdzséről itt olvashat részleteket.

Kapcsolódók

Kimaradt?