Winkler: erősíteni kell a WTO átláthatóságát

A mai globális helyzetre jellemző, hogy az állampolgárok átláthatóság iránti igénye növekszik, ennek következményeként a többoldalú kereskedelmi tárgyalási rendszer jövője a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) parlamenti dimenziójának a megerősítésében rejlik – véli Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az EP INTA Bizottságának alelnöke. 

A nemsokára Nairobiban sorra kerülő tízedik WTO Miniszteri Konferencia (MC10) előkészületeként, Brüsszelben tanácskoztak december 10-én, csütörtökön az INTA Bizottság tagjai. A találkozón Cecilia Malmström EU kereskedelmi biztos részvételével az EU MC10 közös álláspontjának vitájára került sor.  

„A Miniszteri Konferencia napirendjén szerepel egy egész sor olyan szabályozás, amelynek célja a nemzetközi kereskedelem átláthatósága, az állami segélyek és szubvenciók szabályozása a mezőgazdaságban, valamint a szolgáltatások területén tapasztalható hátrányos megkülönböztetések felszámolása. Az új mechanizmusok elfogadása prioritás az EU küldöttség számára. Ebben az összefüggésben szeretném felhívni a figyelmet a tágabb értelemben vett átláthatóság iránti igény növekedésére, illetve a nemzetközi szervezetek nagyobb demokratikus legitimitása iránti elvárásokra. Ezek az új elvárások a WTO-ra is vonatkoznak. Az állampolgárok több átláthatóságot követelnek és meg akarják érteni azokat a döntéseket, amelyek következményeit ők fogják elviselni. Európában is ugyanennek a folyamatnak vagyunk tanúi, például a TTIP tárgyalások esetében (Transzatlanti Partnerség)” – fogalmazott Winkler.

Véleménye szerint a WTO parlamenti dimenziójának megerősítése az egyetlen út a többoldalú kereskedelmi tárgyalási rendszer szerepének megőrzésére. „Az EP jelentős INTA bizottsági tagokból álló küldöttséggel vesz részt a tízedik Miniszteri Konferencián. Számos megbeszélésünk lesz a WTO tagállamok parlamenti küldötteivel, azonban, sajnos, sok olyan WTO tagállam is van, amely nem tulajdonít különösebb jelentőséget a parlamenti dimenziónak. A többoldalú kereskedelmi tárgyalások legitimitása, valamint a WTO globális intézményes hitelessége a parlamenti dimenzió megerősítésének igazi tétje” – nyilatkozta az INTA alelnöke.

Az INTA tanácskozás keretén belül Winkler Gyula EP-képviselő az exporttámogatások kérdését is felvetette, hangsúlyozva, hogy az EU mint a világ legnyitottabb gazdasága elvárja a kölcsönösséget globális partnereitől.

Winkler Gyula is tagja az EP hivatalos küldöttségének, amely részt vesz december 15–18. között Nairobiban a WTO tízedik Miniszteri Konferenciáján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?