Nem keresnének palagázt Nagyváradon és Váradszentmártonban

Az elkövetkező napokban tárgyalnak Nagyvárad és Váradszentmárton kivonásáról a Félixfürdő Ex 3. kitermelési területből az Ásványkincseket Felügyelő Országos Ügynökség (ANRM) és a Nis Petrol képviselői, és előkészítik a koncessziós szerződés módosítását, nyilatkozta Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere.

Erről Gheorghe Duţuval, az ANRM vezetőjével szerdán tárgyalt a váradi polgármester, folytatásaként annak a november 19-i, nagyváradi találkozónak, melyet Bolojan és Szentmárton elöljárója, Lucian Popuş Mikhail Danilinnel, a NIS Petrol társaság termelési aligazgatójával egyezettek az East West Petroleum Corp. és a ANRM közötti koncesszióról.

A november 19-i találkozón elhangzottakról december 3-án tájékoztatott a váradi polgármesteri hivatal, ezen lényegében Nagyváradnak és Szentmártonnak a kutatási és kitermelési területből való kivételéről tárgyaltak. Az elöljárók többek között Félixfürdő ás Püspökfürdő (ma Május 1. fürdő) turisztikai szerepéről beszéltek, és arról, hogy a város és a község alatti termálvízerek összeköttetésben vannak, egy esetleges szennyezés tönkretenné a fürdőturizmust. Szentmártonhoz tartozik a két fürdőhely mellett két, a termálvíztől függő természetvédelmi terület is. Az elhangzottak szerint a látogatók száma a főidényben meghaladja a tízezer főt naponta.

Mikhail Danilin ígéretet tett arra, hogy támogatja a kitermelési övezet határainak megváltoztatásét, és ezt az álláspontot képviseli egy háromoldalú találkozón is az elöljárókkal és az ANRM képviselőivel.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?