Most bárki megcsodálhatja az első háromszéki passzív házat, amely alig „fogyaszt”

Hétvégén bárki számára látogatható lesz az első háromszéki passzív ház. A hamarosan lakhatóvá váló magánlakás tulajdonosainak beleegyezésével Varga Szabolcs építőmérnök, az épület energetikai tervezője vasárnap mutatja be az érdeklődőknek az ingatlant, amelynek havi működtetése rendkívül jó energiahatékonysága révén télen is csupán 100 – 120 lejbe kerül.

Varga Szabolcs elmondta, az az ingatlan nevezhető passzív háznak, amelynek négyzetméterenkénti éves fűtési hőszükséglete nem haladja meg a 15 kilowattórát, ami egy átlagos ház fűtési energiaszükségletének alig 10–15 százaléka.  

A 109 négyzetméteres, kétemeletes sepsiszentgyörgyi passzív házat úgy tervezték és építették, hogy abban télen ne csökkenjen a hőmérséklet 20 Celsius fok alá, nyáron pedig legtöbb 25 Celsius fokos legyen a benti hőmérséklet.

Fontos szempont a lakás tájolása, így a nyílászárók három rétegűek, a déli oldalon méretesek, míg az északi oldalon kisebbek. A ház falai 30 centiméter vastagok, a szigetelését 25 – 40 centiméter vastag polisztirolhab biztosítja. Az épületet hővisszanyerő és szellőztető berendezéssel szerelték fel, a melegvíz-ellátást napkollektorok biztosítják. Varga Szabolcs tájékoztatása szerint a passzív házat évente mindössze két hónapig kell fűteni villanyárammal, de azt is alacsony áron, 100-120 lejért. Ha lett volna a környéken gázellátás, a havi költség nem haladta volna meg a 40 lejt.

A szakember elmondta, egy passzív ház ugyan 15-20 százalékkal többe kerül, mint egy hagyományos lakás építése, de a kiadások hamar megtérülnek. A 109 négyzetméteres sepsiszentgyörgyi ingatlan megépítésének költsége hozzávetőleg 95 ezer euróra tehető.

Romániában eddig hat passzív ház épült meg, és néhány építés alatt áll. Németországban és Ausztriában több mint 50 ezer passzív házat tartanak nyilván.

A németországi Passivhaus Institut által kezdeményezett Nyitott kapuk napja nevű eseményhez a sepsiszentgyörgyi és egy temesvári épület csatlakozott. A sepsiszentgyörgyi ingatlan a város Sugásfürdő fele vezető kijáratánál található.

Kapcsolódók

Kimaradt?