banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Megváltoztatja hitelezési szabályzatát az IMF

Hitelezési szabályai megváltoztatását tervezi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) annak érdekében, hogy folytathassa Ukrajna finanszírozását abban az esetben is, ha Kijev nem törleszti Moszkvával szembeni adósságát.

Az IMF jelenlegi szabályai tiltják hitelek folyósítását olyan országoknak, amelyek nem törlesztik lejáró kötvényadósságukat. Miután azonban Oroszország elutasította a részvételt az ukrán adósság átrendezésében, azaz csökkentésében, Kijev viszont leszögezte, hogy nem lesz hajlandó teljes összegben törleszteni a Moszkvával szemben fennálló 3 milliárd dolláros, decemberben lejáró adósságát, az IMF saját szabályait szigorúan véve nem folytathatja majd az ukrán mentőcsomag folyósítását. Ezzel együtt pedig veszélybe kerülnek az IMF programjához kötött más nyugati finanszírozási programok is.

A tárgyalásokhoz közel álló körök a Dow Jones hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy az IMF egyes részvényesei meg kívánják változtatni a vonatkozó szabályozást annak érdekében, hogy folytatni lehessen Kijev finanszírozását akkor is, ha nem törleszti Oroszországgal szemben fennálló tartozását. Az IMF igazgatótanácsa az értesülések szerint a G20-ak törökországi találkozója után november végén foglalkozik majd a kérdéssel. Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter a Wall Street Journal lapnak adott interjúban kifejtette, hogy Oroszország részvétele az adósság átrendezésében lehetővé tenné az ügy minden politikai ballaszttól való mentesítését. 

Magánbeszélgetésekben viszont annak a véleményének adott hangot, hogy az IMF valószínűleg nem fogja hagyni, hogy az orosz adósság törlesztésének a kérdése saját finanszírozási programja útjába álljon. Douglas Rediker, a Peterson Institute for International Economics kutatója, aki korábban már képviselte az Egyesült Államokat az IMF igazgatótanácsában, úgy vélte, hogy a hitelezési szabályok megváltoztatásával az IMF meg tudná akadályozni, hogy "Oroszország túszul ejtse finanszírozási programját".

Az IMF egyébként már évek óta foglalkozik a törlesztési hátralékba jutott országok finanszírozására vonatkozó szabályok megváltoztatásának szükségességével, úgyhogy a mostani fejleményeket sem lehet szigorúan véve az ukrajnai kérdésnek tulajdonítani. Egy 2013 áprilisában a témában publikált IMF-tanulmány például a feltörekvő gazdaságok növekvő szerepével indokolta a hitelezési szabályok megváltoztatásának a szükségességét.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?