Béremelést követeltek Marosvásárhelyen a szociális gondozók

Több mint kétszáz szociális gondozó tüntetett szerdán a szakszervezetek szervezésében a Maros megyei önkormányzat székháza előtt, 12 százalékos béremelést követelve.

Lucian Puiu, a Columna Szakszervezeti Szövetség titkára azt fájlalta, hogy míg más megyei önkormányzatok beleegyeztek a hatáskörükhoz tartozó intézményekben dolgozó szociális gondozók béremelésébe, ugyanezt Maros megyében nem teszik meg, arra hivatkozva, hogy törvénybe ütközik a fizetések növelése.

A szakszervezeti vezető szerint ezen még a munkaügyi minisztériumban is meglepődtek, ugyanis a béremelésekről az önkormányzatok dönthetnek, ezt a felelősséget rájuk ruházta a szaktárca. „Ez csupán hozzáállás kérdése, a megyei tanács pedig nem akarja megadni ezt a kis pénzt” – hangoztatta Lucian Puiu.

Több tüntető elmondta, tudomása van arról, hogy a tanügyben dolgozók sokkal nagyobb fizetést kapnak, míg ők „hallgattak és dolgoztak”, ha kellett huszonnégy órából huszonnégyet, hétvégenként is. "Harmincöt évnyi munka után odajutottiunk, hogy koldulni kellett kijönnünk” – fogalmazott egyikük. A tüntetők abban reménykednek, hogy miután átadták kérelmüket a megyei önkormányzat elnökének, megoldódik az ügyük. Ha mégsem, akkor az sem kizárt, hogy az ápoltjaikkal, gondozottaikkal érkeznek legközelebb, hadd lássa mindenki, milyen a munkájuk.  

A szakszervezetisek a közel egy órás tárgyalást követően sem jutottak egyezségre a megyei tanács vezetőségével, mert utóbbiak kitartottak az álláspontjuk mellett, miszerint törvénytelen a béremelés.

Kapcsolódók

Kimaradt?