Egyre sikeresebb az alkalmazottak jelentős béremelését bevezető cég

Felívelőben a pályája annak a seattle-i cégnek, amelynek a tulajdonosa saját fizetését csökkentette, alkalmazottai bérét pedig jelentősen megemelte.

Áprilisban írtuk meg, hogy Dan Price, a Gravity Payments vezérigazgatója bejelentette 120 dolgozójának, éves 70.000 dolláros minimumbért fog fizetni mindenkinek, fokozatos béremelésekkel. A meglepő döntés 70 dolgozót érint közvetlenül, akik eddig éves szinten 48.000 dollárt kerestek. A 30 éves cégvezető saját fizetését 90 százalékkal csökkentette.

Az Index cikke szerint Price azután döntött így, miután olvasott egy tanulmányról, ami szerint az USA-ban nagyjából 75 ezer dollár körül van az az optimális éves fizetés, ami maximálja az emberek boldogságát. 

Augusztusban rossz hírek érkeztek: több magasabb beosztású dolgozó is felmondott, mert úgy érezték, igazságtalan, hogy másokkal egyforma fizetést kapnak, ugyanakkor több ügyfél felmondta a szerződését a céggel. Dan Price-nak bérbe kellett adja a házát, hogy kijöjjön a megkurtított fizetéséből, ráadásul bátyja, aki társtulajdonos, be is perelte.

Jönnek ki a gödörből

Hat hónappal a döntést követően azonban minden jóra fordul a jelek szerint. Dan Price az Inc. magazinnak elmondta, a cég bevételei mára kétszeres arányban nőnek, mint korábban, a profit megduplázódott. Az ügyfeleknek korábban 91 százalékát tartották meg, most 95-ös, a béremelések után pedig mindössze két alkalmazott mondott fel – cserébe 4500 önéletrajzot küldtek be a céghez. A szolgáltatást igénylők száma havi harmincról kétezerre ugrott (a sajtó világszerte beszámolt a seattle-i cégben történtekről, így sokan szerezhettek tudomást a Gravity Payments-ről).

"A legtöbb ember fizetésről fizetésről él. Hogyan lehet, hogy én tíz évnyi költséget igénylek, és te nem? Ennek semmi értelme" – fogalmazott Price.

Kimaradt?