Román paradoxon: milliós nyereségű vállalkozások, nulla alkalmazottal

A román piacgazdaság egyik paradoxona, hogy esetenként akár sokmilliós forgalmat bonyolítanak olyan cégek, amelyeknek egyetlen alkalmazottjuk sincs. Ráadásul nem is minden fantomcég csal adót.

115.965 olyan vállalkozás működik jelenleg Romániában amelynek, legalábbis papíron, egyetlen alkalmazottja sincs. Ezek a cégek tavaly összesen 38,2 milliárd lejes forgalmat bonyolítottak, ami a teljes román gazdaság 1.063 milliárdos forgalmának 3,6 százalékát teszi ki.

A fantomcégek legjobb éve 2012 volt, mikor is 5,25 százalékkal járultak hozzá a hazai gazdasághoz. A KeysFin pénzügyi tanácsadó cég információi szerint a legtöbb, munkatársak nélküli vállalat tevékenységi területe a kereskedelem (37 százalék), majd a szolgáltatások (14 százalék), az építő- (8 százalék) és a feldolgozó ipar (7 százalék) következik.

A legerősebb a Strabag bukaresti kirendeltsége

A fantomcégek legnagyobbika, mind a forgalom, mind a nyereség alapján, az osztrák építőipari óriás, a Strabag AG bukaresti kirendeltsége. A román piacon igen aktív vállalatnak tavaly 240 millió lejt meghaladó forgalma volt, és 17,3 millió lej, adózás előtti profitot ért el. Az osztrák tőkéjű cégnek valószínűleg azért nincsenek alkalmazottai, mivel a leszerződött munkákat alvállalkozóknak adják ki, vélik a KeysFin szakemberei.

A top 10-ben többségben vannak a fővárosban bejegyzett vállalkozások, de bekerült két erdélyi is. Az ötödik helyen a kolozsvári székhelyű Per Condotte D’acqua SPA Roma áll, míg a szilágysági Echipcomerț Trade Company kft. a kilencedik. Előbbinek 79,3 millió lejes forgalom mellett 919.130 lej neresége volt tavaly, míg utóbbi 2,3 millió lej volumenű forgalmat ért el, s 35.352 lej veszteséget könyvelt el, úgy, hogy bérköltsége egyáltalán nem volt.

Nem mindegyikük zsebcég

A KeysFin elemzői szerint nem minden alkalmazottak nélkül működő cég követ el feltétlenül adócsalást, ezen vállalkozásokat ugyanis három kategóriába lehet osztani. Az elsőbe az úgynevezett zsebcégek tartoznak, amelyeket az üzletemberek kizárólag tranzakciók lebonyolítására használnak. Ezek papíron léteznek csak, tényleges tevékenységük nincs.

A második csoportban azok a főleg szolgáltatásokat végző cégek vannak, melyek külmunkatársakkal dolgoznak. Ezek a legkülönfélébb területeken tevékenykednek, az építőipartól kezdve a jogi tanácsadásig és a könyvelésig.

A fennmaradó részt azon cégek teszik ki, melyeknek a tulajdonosai feketén dolgoztatnak, hogy elkerüljék az adófizetést – mondják a KeysFin munkatársai. A fantomcégek száma 2014-ben valamelyest csökkent az előző évhez képest, amikor még 116 ezer ilyen szerepelt az adóhatóság nyilvántartásában.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?