Az ANAF elkezdte a gazdagok ellenőrzését

Elkezdte a Román Adóigazgatási Hivatal (ANAF) a vagyonosok ellenőrzését - tájékoztat a Mediafax.

Az adóhatóság tájékoztatása olyan fizikai és jogi személyeket vizsgálnak például, amelyek több mint 70 ezer eurós ingatlant, vagy 25 ezer eurónál drágább gépkocsit vásároltak. Az ellenőrzések szükség esetén több mint fél évig tartanak, ha például külföldről kell információkat begyűjteni, az eljárás akár egy évig is húzódhat.

Az ANAF két évig készítette elő a nagy adókockázatot jelentő személyek, cégek ellenőrzésének programját, új felügyelőket képezett ki, cselekvési tervet dolgozott ki. A cél az, hogy felszámolják a nagyban játszó fantomcégeket, felelősségre vonják az adócsaló vállalkozókat, és a magánszemélyek körében is visszaszorítsák az adócsalást.

Az ANAF elnöke, Gelu Ştefan Diaconu elmondta, válogatás nélkül minden nagy vagyonnal rendelkező állampolgárt próbálnak átvilágítani, mindegy, hogy az illető a közéletben tevékenykedik, vagy manele előadó, esetleg uzsorás stb.

Hozzátette, 313 eset ellenőrzése már folyamatban van, ezekkel 60 adóellenőr foglalkozik.

Országszerte 14,3 millió olyan fizikai és jogi személyt tartanak nyilván, amely megadózható jövedelemmel rendelkezik. Az ANAF ebből 300 ezer olyan személyt azonosított be, akiknél fennállhat az adócsalás lehetősége. Ezek között szerepelnek azok a részvényesek és cégtársak is, amelyek 200 ezer lejes kölcsönt adtak cégüknek.

Az adóhatóság eddig 130 ezer olyan esetet azonosított be, ahol a bevallott és a realizált jövedelem között több mint 10 százalékos az eltérés, és ez a különbség meghaladja az 50 ezer lejt.

Közel 5.900 olyan személyt regisztráltak a rendszerben, amely nagy valószínűséggel évente több mint egymillió lejt hallgat el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?