Jó hírt kaptak az önkormányzatok: feloldották a befagyasztott állásokat

Mintegy 50 embert készül alkalmazni a sepsiszentgyörgyi városháza, miután a parlament által elfogadott törvény zöld utat adott az önkormányzatoknak - jelentette be sajtótájékoztatón Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere üdvözölte a jogszabályt, amelyet RMDSZ-es honatyák kezdeményeztek.

A polgármester felidézte, hogy 2009-ben a Boc kormány hozott törvényt arról, hogy a közigazgatásban csak minden 7. megüresedett állásra lehet egy személyt alkalmazni. Ezt 2014-ben úgy módosították, hogy minden megüresedett állást be lehetett tölteni, de ez nem vonatkozott azokra, amelyek 2014 előtt üresedtek meg, így a jogszabály nem oldotta meg az önkormányzatok súlyos személyzethiányát.

A most elfogadott törvénnyel viszont lehetővé tették, hogy az önkormányzatok és az azoknak alárendelt intézmények a kormány jóváhagyása nélkül alkalmazzanak, amennyiben rendelkeznek az ehhez szükséges pénzkerettel.

Antal Árpád elmondta, a következő időszakban Sepsiszentgyörgyön állásokat hirdetnek meg, hiszen van erre a városnak forrása. A polgármester számításai szerint a városházánál és a városi kertészetnél még mintegy 50 alkalmazottra lenne szükség ahhoz, hogy zökkenőmentesen végezhessék a munkát.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat ugyanakkor élni kíván azzal a lehetőséggel is, hogy októbertől 12 százalékkal emelheti a közalkalmazottak bérét. Antal Árpád szerint ez a béremelés valójában nem orvosolja azt, hogy jelenleg az alacsony bérek miatt nem vonzóak a közalkalmazotti állások. A 12 százalékos béremelés annak előnyös, akinek 2000 - 3000 lejes fizetése van, de aki 1000 – 1100 lejt keres, keveset nő a bére.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint az lenne megoldás, ha a közigazgatásban a fizetések arányba lennének a vállalt felelősséggel. Jelenleg ugyanis vannak szakemberek, akik több tízmillió eurós beruházásokért felelnek, dokumentumokat írnak alá, miközben nagyon alacsony a fizetésük. 

Kapcsolódók

Kimaradt?