Veszekedésbe torkollott az általános sztrájk Kolozsváron (GALÉRIA)

Kisebb veszekedésbe torkollott a helyi közigazgatásban dolgozók általános sztrájkja csütörtökön Kolozsváron. Sokan ugyanis nem tudtak a munkabeszüntetésről, és emiatt nem tudják elintézni határidős ügyeiket.

A kolozsvári városházánál is csupán az anyakönyvi hivatalnál, valamint a bírságok befizetésére szolgáló ablaknál biztosítottak ügyfélszolgálatot. Az alkalmazottak csütörtökön is bementek munkahelyükre, de nem dolgoztak.

Többen kifejtették, hogy nem értik, miért kérnek nagyobb béreket és ebédjegyeket például az ügyfelekkel foglalkozók, amikor a szolgáltatásuk nem mindig üti a mércét. "Sokszor nem éppen kedvesek, eléggé kételkedem abban, hogy nagyobb bérek mellett ez megváltozna" - magyarázta az egyik idős férfi.

Egy középkorú nő, akit szorított a határidő ügye elintézésében, szóváltásba keveredett a polgármesteri hivatal egyik őrzővédőjével. Az őr a zárt ajtók mögött figyelte az eseményeket, amikor a középkorú nő arra kérte, nyissa ki az ajtót.

A résnyire nyitott ajtón keresztül elhangzott pár keresetlen szó, aztán az őr elmagyarázta, hogy a 800 lejes bérek mellett lehetetlen elvárni a minőségi kiszolgálást, a gyors ügyintézést. Arra kérte a jelenlévőket, hogy próbálják megérteni a polgármesteri hivatal dolgozóit, akik hosszas egyeztetés után sem tudtak lépéseket kikényszeríteni a kormánytól.

A közigazgatásban dolgozó köztisztviselők tíz százalékos bérelemlést és ebédjegyeket követelnek. A dolgozók amiatt elégedetlenek, hogy a Victor Ponta vezette kormány ígéretet tett követeléseik megvizsgálására és a vita rendezésére, de eddig semmit sem tett, holott eltelt már három év Ponta kormányzásának kezdete óta.

Országszerte 32 ezer közigazgatási köztisztviselő lépett be a sztrájkba. Valer Suciu, a közigazgatási szakszervezetek országos szövetségének elnöke a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, adataik szerint 2800 községi, 30 városi és 20 megyei önkormányzatban szüntették be a munkát.

A szakszervezet kilátásba helyezte, hogy május 27-én nagyszabású tüntetést szervez Bukarestben a kormány épülete előtt, és közben aláírásokat gyűjt a tagoktól a meghatározatlan időre szóló általános sztrájk kirobbantása érdekében.

A közigazgatási köztisztviselők februárban tartottak már egy félórás figyelmeztető sztrájkot. Arra panaszkodnak, hogy a közalkalmazottak közül nekik a legalacsonyabb a bérük.

Victor Ponta a párbeszéd folytatását szorgalmazta. Szerinte a sztrájk nem vezet megoldáshoz, mert ezzel csak az állampolgárokat büntetik, és ettől nem lesz több pénz.

Kapcsolódók

Kimaradt?