Hatalmas hiány alakulhat ki a kávé piacán

Egy évtized múlva olyan hiány alakulhat ki a kávé piacán, ami az égbe lökheti a világ kedvenc serkentőjének az árát. 

A világ kávét fogyasztó népességének szüksége lenne még egy Brazíliára – írja a Napi.hu a Bloomberg cikkére hivatkozva. Erre azonban kicsi az esély, így azonban hatalmas hiány alakulhat ki a kávészemek piacán tíz év múlva.

Az ok egyszerű: egyre többen isznak kávét.  Mivel a világ egyéb részein sem csökkent a fogyasztás és a feltörekvő országok egyre bővülő középrétege is rákapott a kávéra évi 40-50 millió zsákkal kellene növelni a termelést a következő tíz évben - mondja Andrea Illy, az olaszországi Illycafe SpA kávéfeldolgozó cég elnök-vezérigazgatója. Ez pedig több a teljes brazil termelésnél. Ráadásul a most induló szezonban, várhatóan 3,5 millió zsákkal kevesebb kávébab terem majd a szükségeshez képest.

A termelés szükséges bővítését a globális felmelegedés miatt gyakoribbá vált szárazságok és az alacsony felvásárlási árak veszélyeztetik. Ráadásul egyelőre azt sem tudja senki, hol teremhet meg a szükséges kávétöbblet. De a várakozások szerint a termelés egy része átkerülhetne Közép-Amerikából az ázsiai és csendes-óceáni térségbe, ahol a túlzott hőségtől védettebb, magasabb fekvésű ültetvényeket lehetne kialakítani.

Jelenleg Brazília a világ legnagyobb arabica termelője, Vietnam pedig a legnagyobb robusta termelő. A legnagyobb veszély a jobb minőségű fajtát, az arabicát fenyegeti, az olcsóbb robusta jobban ellenáll természeti csapásoknak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?