Riasztó hírek érkeznek az idei kávétermésről

Még nem lehet megjósolni, mennyivel fizethetünk többet egy kávéért, de a helyzet igazán riasztó a koffeinfüggők számára: az elmúlt hónapokban rég nem látott magasságokba ugrott a brazil arabica kávé világpiaci ára. A szélsőséges időjárási körülmények miatt becslések szerint a várt termés körülbelül 30 százaléka odaveszett a brazil ültetvényeken – számolt be a hvg.hu.

Az idei január-februárban az ottani átlaghoz képest 75 százalékkal kevesebb eső hullott, ilyen mértékű szárazságot 3 évtizede nem tapasztaltak a dél-amerikai országban. “A helyzet sokkal súlyosabb, mint amire számítottunk” – mondta Carlos Alberto Paulino de Santos, az egyik legnagyobb brazil termelő cég, a Cooxupe vezére a Bloombergnek.

A várt terméshiány súlyos következményekkel járhat, a szárazság miatti kiesés már 50 százalékkal is megnövelte az erős aromája miatt népszerű kávéfajta piaci árát a márciusra kötött szállítások esetében. A kávé árának ingadozása általában csak hónapokkal később kezd megmutatkozni a fogyasztói árakban, de a Wall Street Journal odáig is elmegy, hogy ezúttal a kávéfogyasztóknak lehet, hogy már egy-két héten belül mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlniuk.

Az áremelkedés a portál szerint először a nagyobb szupermarketekben lesz megfigyelhető, később pedig a kisebb kávézókba is begyűrűznek a brazíliai szárazság kellemetlen következményei.

Kimaradt?