Új pénzzel fizethetnek ősztől a magyarok

A nemzeti és a történelmi emlékhelyek szimbólumait ábrázoló új 50 forintos érmét bocsájtott forgalomba a Magyar Nemzeti Bank a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) kezdeményezésére.

Nyolc éve nem bocsájtott ki forgalmi emlékérmét a Magyar Nemzeti Bank és ez az első alkalom, amikor emlékhelyet népszerűsítő fizetőeszköz kerül használatba Magyarországon - fogalmazott az érme csütörtöki budapesti bemutatóján Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke.

Az érme technikai paraméterei és a névértékes oldala is megegyezik a készpénzforgalomban jelenleg használt 50 forintosérmékkel, tematikus oldalán azonban a megszokott kerecsensólyom helyett kettős csomót ábrázoló embléma látható, amely az érmét álló helyzetben tartva a nemzeti emlékhelyek, 45 fokkal elforgatva pedig a történelmi emlékhelyek szimbólumát mutatja.

A fémpénz tematikus oldalának tervezője Kósa István, a Magyar Pénzverő Zrt. fővésnöke – mondta el Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke. Az új 50 forintossal a lakosság a mindennapi vásárlások során találkozhat majd, a forgalomba még nem került, verdefényes érmékhez a gyűjtők a készlet erejéig a Magyar Pénzverő Zrt.-nél juthatnak hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?