A kolozsvári egyetemisták fizetnek a legtöbbet a kintlakásért

Körülbelül húsz százalékkal többe kerül a nagy egyetemi városokban a lakbér a tavalyi évhez képest azoknak a diákoknak, akik kintlakásban szeretnének egyetemista életet élni - tájékoztat a ProTv.

A bérleti költségek növekedését a hírtelevízió a nagy kereslettel, a gazdasági növekedéssel és a hitelkamatok csökkenésével magyarázza. A ProTv összeállításából az is kiderül, hogy ősszel, az egyetemi év kezdetével az árak tovább fognak emelkedni.

A legdrágábban a kolozsvári egyetemisták találhatnak maguknak kintlakást, itt átlagban 250 euróba kerül egy garzon bérlése, 20 euróval többe, mint a fővárosban. Kolozsvárt és Bukarestet Brassó, Konstanca követi 200 eurós havonkénti árral. A nagy egyetemi városok közül Temesváron bérelhetnek legolcsóbban (180 euró) garzont a diákok.

A bentlakások árai 25-120 euró között mozognak. A magánbentlakások ennél többe kerülnek, egy amerikai típusú garzonban egy ágy például 120 eurót kell fizetni. Az ár magába foglalja az egészségbiztosítást, a takarítást, belépést például a sport- és tanulótermekbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?