Visszatornázzák a kereskedők az árakat?

Még alig valamivel több, mint két hónap telt el az áfacsökkentés óta, ám a kereskedők már elkezdték diszkréten felsrófolni az árakat. Van, ami ugyanannyiba kerül, mint június 1 előtt. 

Két hónappal azután, hogy hatályba lépett az élelmiszerek áfacsökkenése, egyes áruházláncok elkezdték feltornázni az árakat. A Ziarul Financiar gazdasági napilap 24 termék április 29-i, június 8-i és augusztus 4-i árát hasonlította össze három áruházláncban. A Mega Image szupermarketekben az átlagos árszint jelenleg 3,4 százalékkal alacsonyabb, mint két hónappal korábban, ám egyes termékek ára jelentősen emelkedett.

Így például a Rio Mare tonhalkonzerv jelenleg 10,9 százalékkal kerül többe, mint néhány nappal az áfacsökkentés után, míg az Olympia paradicsomszósz 13,7 százalékkal. A Cora hipermarketekben a 24 termék közül négyért kell többet fizetni, mint június elején:, a Floriol olaj 2,7 százalékkal, az egyik Cris-Tim szalámi 29,3 százalékkal drágult, a Fragedo csirke és az 1,5 százalékos Napolact tej pedig 13,8 százalékkal. E két utóbbi, bár elméletileg 15 százalékkal olcsóbb kellene legyen, jelenleg banira annyiba kerül, mint az áfacsökkentés előtt.

Az árak felsrófolása a Carrefourban a leginkább szembeötlő, ahol 10 termék kerül többe, mint június elején. A legnagyobb mértékben a, a Mărgăritar kristálycukor, az 1,5 százalékos Zuzu tej, az 1,5 literes Borsec ásványvíz, a negyedkilós Jacobs Krönung kávé és a Lay’s csipsz drágult, 6,9-18,9 százalékkal. A Carrefour hipermarketekben a termékkosár teljes ára 1,7 százalékkal emelkedett.

Az összeállítás készítői megkérdeztek több, név nélkül nyilatkozó szakembert, kiknek egybehangzó véleménye szerint az árakat az áruházak, nem pedig a termelők szabják meg. Az árakat böngészve feltűnő, hogy jónéhány termék minden áruházláncban ugyanannyiba kerül, ami arra utal, hogy a kereskedők esetenként kartellben dolgoznak. A Mărgăritar kristálycukor a Carrefourban és a Mega Image-ban is 2,6 lejbe kerül, a 100 grammos Bucegi májpástétom mindhárom helyen 1,96 lej, de hajszálpontosan ugyanannyit kell fizetni mindenhol a másfél literes borszéki ásványvízért és a 2,5 literes Pepsiért is.  

Kapcsolódók

Kimaradt?