Zuhanással nyitott újra a görög tőzsde

Több mint 20 százalékos zuhanással nyitott újra öthetes zárás után az athéni tőzsde, miközben a beszerzési menedzser index soha nem látott mélypontra jutott, 15 százalékos GDP zsugorodást jelezve.

A  tőzsdeindex csaknem 23 százalékot esett, majd némileg felélénkült ugyan a kereskedés, de még a nap közepén is 18 százalék körüli mínuszt jeleztek a mutatók.

A legjobban a négy görög nagybank a Pireaus, a National, az Alpha és az Eurobank sínylette meg a válságot, mivel papírjaik mintegy 30 százalékot vesztettek értékükből. Hasonlóképpen alakult a pireuszi nemzetközi kikötő, melyet a kínaiak szeretnének megvenni, valamint az EYDAP vízművek papírjainak sorsa is – írja a profit7.hu.

Egyedül az exportorientált cégekkel bántak kesztyűs kézzel a befektetők. A külföldi építkezésekben érdekelt Metka építőipari cég mindössze 12, az európai és közel-keleti reptereken jól ismert Aegean Airlines légitársaság pedig 18 százalékos árfolyamesést volt kénytelen így is elkönyvelni.

A kormányzatnak a becslések szerint mintegy 25 milliárd dollárt kell felhajtania ahhoz, hogy fel tudja tőkésíteni a már említett négy görög nagybankot és ezzel elkerülje a teljes gazdasági összeomlást. Az európai hitelezők azonban nem számítanak gyors megegyezésre az újabb mentőcsomagról, és egyelőre egy újabb 5 milliárd eurós áthidaló kölcsönt hajlandók csak kiutalni Athénnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?