Sajtkészítésben jártas svájci szakemberek adnak tanácsot a helyi gazdáknak

A Gyulafehehérvári Caritas Vidékfejlesztés programja sajtszaktanácsadó-, és állategészségügyi körutat szervez augusztus 10-14 között.

Konrad Suter svájci sajtkészítő mester egy szintén svájci szakember kíséretében több Hargita megyei és gyimesi esztenát, valamint sajtműhelyt meglátogat, hogy tapasztalatával segítse a helyi gazdákat. A résztvevő gazdák konkrét kérdéseit fogják megtárgyalni és megválaszolni több témában. Szó lesz a fejőgéppel való fejésről, a szarvasmarhák tőgyének egészségéről, a tejraktározásról, tejellenőrzés, a sajt gyártási lépéseinek folyamatáról, valamint a sajtérlelésről.

A csapattal egy állategészségügyi szakember is érkezik, aki a szarvasmarhák körmének egészségével kapcsolatban fog szaktanácsot adni. A körútra olyan gazdákat várnak, akik foglalkoznak sajtkészítéssel, illetve állattartással.

Konrand Suter nagy tiszteletnek örvend Svájcban, hiszen több évtizede foglalkozik sajtkészítéssel. A Gyulafehérvári Caritas 2012-ben indította el az érlelt sajtkészítő képzéseit, melyeknek ő volt az oktatója. Az elmúlt 3 évben több mint száz gazda végezte el a képzést, közülük sokan saját használatra készítenek sajtot, de akadnak olyanok is, akik saját vállalkozásba kezdtek, és sikerrel bocsátják piacra sajtjaikat.

Érdeklődni és jelentkezni a 0730015195-as telefonszámon lehet július 30-ig. 

Az augusztus 10-14 között zajló körút programja:

Aug. 10-én reggel 9 órától a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés programjának székhelyén a sajtműhelyben zajlik a szaktanácsadás.

Aug. 11-én reggel 9 órától a Gyergyóditróhoz közel lévő esztenán hagyományos és alpesi sajtkészítés.

Aug. 12-én Homoródalmáson de. 10,30-tól  sajtkészítő műhely-látogatás és szaktanácsadás.

Aug. 13-án, Háromkúton  esztenalátogatás és szaktanácsadás.

Aug. 14-én Cigánykúton  esztenalátogatás és szaktanácsadás.

Kimaradt?