Kétmilliárd eurós vagyonzárat rendeltek el a Lukoil ellen

Kiterjesztette a román ügyészség a Lukoil helyi vállalata elleni vagyonzárat az orosz olajcég európai főrészvényesére, a Hollandiában bejegyzett Lukoil Europe Holdingsra is: a vádhatóság összesen kétmilliárd eurónyi részvény, bankbetét és kibocsátási kvóta zár alá vonását rendelte el szerdán.

A ploiești-i táblabíróság ügyészsége tavaly októberben 230 millió eurós kárt okozó pénzmosás és adócsalás gyanújával indított vizsgálatot Andrej Bogdanov, a ploiești-i Petrotel-Lukoil kőolaj-finomító vezérigazgatója ellen, és zár alá helyezte a cég nyersanyag- és árukészletének egy részét.

A vádhatóság mostani közleménye szerint Bogdanovot 1,18 milliárd eurós és 1,53 milliárd dolláros kárt okozó hűtlen kezeléssel is gyanúsítják, ugyanakkor további három román és két orosz állampolgárt vontak bírósági felügyelet alá.

A vádhatóság közölte: kiterjesztette a nyomozást a Petrotel főrészvényesére, a Lukoil Europe Holdingsra is, és zár alá helyezte annak több hollandiai és angliai bankszámláját, 177 millió Petrotel-részvényét és 420 millió eurónyi kibocsátási kvótáját. A vádhatóság közleménye megemlíti, hogy az ügyészek munkáját a Román Hírszerző Szolgálat és más illetékes hatóságok támogatták.

A román média értelmezése szerint a Lukoilt azzal gyanúsítják, hogy törvénytelenül átjátszotta a Hollandiában bejegyzett főrészvényes tulajdonába a romániai leányvállalat vagyonának jelentős részét.

Victor Ponta védte az oroszokat

Októberben az orosz Lukoil egy hétre leállította a ploiești-i Petrotel kőolaj-finomítót és kilátásba helyezte, hogy végleg bezárja az üzemet. Az ügy politikai hullámokat vetett: Traian Băsescu akkori államfő kijelentette, Románia nem tűri el, hogy a Lukoil fenyegetőzéssel próbáljon leállítani egy bűnügyi vizsgálatot, és a kőolaj-finomító államosítását is kilátásba helyezte.

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök viszont cáfolta az államosítás lehetőségét, politikai ellenfele "rozzant állapotának" tulajdonítva az elnöki kirohanást. "A ploiești-i finomító 600 millió eurót fizetett be az államkasszába az év első 9 hónapjában: ez jövedéki adóból, tb-járulékokból tevődik össze. A Lukoil akkor is jelentős adófizető, ha veszteséges és nem fizeti a 16 százalékos nyereségadót" - érvelt a kormányfő.

A bíróság akkor részben feloldotta az ügyészek által elrendelt vagyonzárat és Lukoil folytatta tevékenységét Romániában. Az orosz cég 300 töltőállomással a harmadik legnagyobb szereplő a román üzemanyag-piacon.

Kapcsolódók

Kimaradt?