CSM

Politikai nyomást gyakorolt Ponta a Lukoil ügyében?

Vizsgálatot kezdeményezett csütörtökön a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő Legfelső Bírói Tanács (CSM) Victor Ponta miniszterelnök ellen, amiért a politikus a Lukoil egyik romániai cégvezetője ellen indított bűnügyi vizsgálat negatív következményei miatti aggodalmának adott hangot.

Az ügyészség 230 millió eurós kárt okozó pénzmosással és adócsalással gyanúsítja Andrej Bogdanovot, a ploiești-i Petrotel-Lukoil kőolaj-finomító vezérigazgatóját, ezért zár alá helyezte a cég nyersanyag- és árukészletének egy részét. Vlagyimir Nyekraszov, az orosz Lukoil-csoport alelnöke az ügy miatt kilátásba helyezte, hogy bezárják a ploiesti-i finomítót.


A CSM vezetői szerint ezekkel a kijelentésekkel a kieső adóbevételek és a munkahelyek miatt nyilvánosan aggódó kormányfő és a cég képviselői nyomást gyakorolnak az ügyészekre, ami az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértéseként értelmezhető, ezért belső vizsgálatot indítottak.

Victor Ponta azt állította, hogy tiszteletben tartja az ügyészek függetlenségét, de felelőtlenség lett volna részéről, ha azt mondja, hogy nem érdekli egy olyan olajfinomító sorsa, amely havonta 100 millió dollárnyi adót fizet be a román államkasszába.

Kifejtette: egyetért azzal, hogy bármilyen adócsalást le kell leplezni, és be kell hajtani a költségvetésnek okozott 200 millió eurós kárt is, de nem jó, ha ez további százmilliós veszteségeket okoz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Lukoilnak 3500 alkalmazottja van, és hogy további munkahelyek kerültek veszélybe a cég beszállítóinál.

Macovei: Ponta az oroszokat védené

A hírtelevíziók beszámolója szerint a finomító stratégiai készlete, 100 ezer tonna kőolaj, illetve 60 ezer tonna benzin és gázolaj került zár alá, és így a romániai Lukoil hálózathoz tartozó 300 benzinkutat sem tudják áruval ellátni.

Az államfői tisztségre pályázó szociáldemokrata miniszterelnök Lukoil-ügyben tett kijelentéseit politikai ellenfelei is kifogásolták. Monica Macovei néppárti EP-képviselő és független államfőjelölt úgy vélekedett: Pontát jobban érdekli az orosz érdekek védelme, mint az igazság kiderítése és az államot ért kár megtérítése.

A Lukoil alelnöke szerint a cég pénteken dönt arról, bezárja-e ploiesti-i finomítóját.

Kimaradt?