„Bármi történjék is hétfőn, ez most a demokrácia ünnepe”

Megjelent a péntek esti kormánypárti nagygyűlésen Athénban Alekszisz Ciprasz miniszterelnök és hívei ünneplése közepette kijelentette: "a görögök eltökélték, hogy saját kezükbe veszik sorsukat".

"Bármi történjék is hétfőn, ez most a demokrácia ünnepe" - mondta a baloldali kormányfő, aki azt kérte a vasárnapi népszavazás résztvevőitől, hogy küldjék "a méltóság és a demokrácia" üzenetét Európának "nem" szavazatukkal.

"Vasárnap nem csak arról döntünk, hogy Európában éljünk. Arról is, hogy méltóságban éljünk Európában" - mondta megjegyezve, hogy a görögöknek "büszke nemet" kell mondaniuk az ultimátumokra és azoknak, akik "terrorizálják" őket.

Mindeközben Athénban "nemes" és "igenes" tömeggyűlések egyaránt voltak. 25 ezer fős tömeg gyűlt össze a Syntagma téren a "nem" szavazatot propagálva, míg 17 ezer ember a közeli - mindössze 800 méterre lévő - Panatheum stadionban az "igen" voksért szállt síkra.

Az "nemesek" gyűlése előtt a Syntagma téren rövid összecsapások volt pár tucat fiatal és a rendőrség között. Előbbiek kövekkel dobáltak az utóbbiakat, akik paprikaspray-t vetettek be ellenük.

Kapcsolódók

Kimaradt?