IMF

IMF: jelentős államháztartási hiányt okozhat az áfacsökkentési terv

Jelentős államháztartási hiányt okozhat a kormánynak az a terve, hogy 24 százalékról 19 százalékra csökkenti az általános áfakulcsot – véli a Nemzetközi Valutalap (IMF).

Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért felelős képviselője kedden foglalt állást a kérdésben, egy nappal azelőtt, hogy a román képviselőház szavazni fog a kormány által beterjesztett adótörvény-tervezetről, amely a 19 százalékos áfát tartalmazza.

Korábban a kormány 20 százalékra akarta csökkenteni ezt az adót, de Victor Ponta miniszterelnök hétfőn már 5 százalékpontos mérséklést javasolt, amit a képviselőház pénzügyi és költségvetési bizottsága még ugyanazon a napon egyhangúlag elfogadott. Az IMF az áfa 20 százalékra csökkentésével sem értett egyet.

A Mediafax hírügynökség által idézett Tolosa közölte, hogy a kormány által elfogadott adótörvény-tervezet jelentős államháztartási hiányt okoz a Bukarest által vállalt makrogazdasági célokhoz képest. „Nagyon nehéz lesz megtalálni a hiány fedezéséhez szükséges kiegyensúlyozó intézkedéseket” – véli az IMF romániai képviselője.

Az áfacsökkentést az ellenzék is támogatja. Az 5 százalékpontos adómérséklés évi 9 milliárd lej bevételkiesést okoz az államháztartásban. A kormány júniustól valamennyi élelmiszerre kiterjesztette a kedvezményes, 9 százalékos áfát.

Kapcsolódók

Kimaradt?