A PNL is megszavazza a tervezettnél nagyobb áfacsökkentést

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) is megszavazza Victor Ponta kormányfőnek azt a javaslatát, hogy a korábban bejelentett négy százalékpont helyett öt százalékponttal, 19 százalékra mérsékeljék az általános áfakulcsot.

Ezt a PNL két társelnöke, Vasile Blaga és Alina Gorghiu erősítette meg egy hétfő délelőtti sajtótájékoztatón. Közölték, hogy a liberálisok is 19 százalékos áfát javasoltak. Ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki, hogy Ponta úgy jelentette be ezt, hogy előtte nem szerezte meg a nemzetközi hitelezők támogatását.

Gheorghe Ialomițianu volt liberális pénzügyminiszter a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn emlékeztetett, hogy májusban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttsége arra kérte az ellenzéket, ne szavazza meg a kormány adótörvény-tervezetét, mert a költségvetési bevételek alakulása nem olyan kedvező, mint ahogy a kormány állítja.

Pénteken a kormányzó szociáldemokraták egyik költségvetési bizottsági tagja még az áfacsökkentés halasztása mellett érvelt, hogy az elfogadás előtt álló adótervezet legyen összhangban az IMF és az Európai Bizottság elvárásaival.

A térdműtéte miatt Törökországban tartózkodó Ponta egy közösségi oldalon jelentette be, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem január 1-től, hanem akár már korábban bevezetik az alacsonyabb adókulcsot, de a pontos időpontot nem közölte. Az új adó nem 20 százalékra, hanem 19 százalékra csökken, tette hozzá. Korábban a kormány azt tervezte, hogy január 1-től a jelenlegi 24 százalékról 20 százalékra mérsékli az áfát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?