DNA

Mit kerestek a DNA maszkosai a Medve-tónál?

Egy feljelentés nyomán vizsgálódott a hét végén a korrupcióellenes ügyészség a szovátai polgármesteri hivatalban. Péter Ferenc polgármester a maszol.ro-nak elmondta, a vádhatóság a Só útja elnevezésű uniós projekttel kapcsolatos iratokat vitt el.

„Jóakarónk van bőven” – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Szováta polgármester, amikor arról kérdeztük: miért szállták meg a városházát múlt pénteken a korrupcióellenes ügyészség (DNA)? Péter Ferenc arra utalt, hogy egy feljelentés nyomán vizsgálódott a hivatalban a vádhatóság. „Én is szeretném tudni, hogy ki volt a feljelentő, de ezt nem árulja el a DNA” – mondta az elöljáró.

Az ügyészeket az uniós alapokból támogatott Só útja projekttel kapcsolatos iratok érdekelték. Péter Ferenc elmondta, a beruházás minden apró kis részletére kíváncsiak voltak a DNA emberei, akik elvitték az összes erre vonatkozó iratot.

Szováta polgármesterétől megtudtuk, hogy már szinte megszokott vendég a polgármesteri hivatalban a korrupcióellenes ügyészség, hiszen valamennyi eddigi európai uniós pályázatukat megvizsgálták, elvitték dokumentumokat, ellenőrizték ezeket, az iratokat pedig később visszavitték a hivatalba.

Péter Ferenc elmondta az ügyészeknek a pályázat elnyerésétől, a projektek megversenyezetésen át a kivitelezésig mindenre kiterjed az érdeklődésük. „Nagyon udvariasak voltak, a viselkedésükkel kapcsolatosan nem is lehetett semmilyen kifogásom, csak a fekete maszkosok jelenléte volt zavaró” – mondta a polgármesteri. Annál is inkább – tette hozz, mert Szovátán már elterjedt a hír, hogy „az egész polgármesteri hivatalt letartóztatták”.

Rendbetették a Medve-tó környékét

A Só útja egyedülálló projekt Európában, amely olyan természeti kincsek megőrzésére és bemutatására vonatkozik, amelyek csak Szovátán láthatók a Medve-tó körüli erdőben. A polgármesteri hivatal a Regionális Operációs Program alapjaiból végezte azt a befektetést, amely során sétányokat, megfigyelő és pihenő helyeket épített a természeti kincsek védelmének érdekében, hozzájárulva ezzel a turisztikai látnivalók szélesítéséhez, Szováta vonzóbbá tételéhez is.

Nem csupán a Medve-tó rendbetétele volt a cél, a szomszédos Mogyorósi tó is megújult, strandját korszerűsítették, illetve a Rigó-, a Vörös-, a Zöld- és a Piroska tavak környékét is ellátták falépcsőkkel, és deszka sétányokkal, hogy minél könnyebben és civilizáltabban megközelíthetőbbek legyenek, anélkül, hogy a ritka növényzet kárt szenvedne a látogatók miatt. A tavak körüli erdőben sétányok, padok várják a sétálókat, szemetes kukákat helyeztek el, térképek és leírások találhatók a látnivalókra vonatkozóan, mindez úgy kialakítva, hogy ne sérüljön a természetes környezet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?