A Medve-tó születésnapjára készül Szováta

Kerek évfordulót ünnepel Szovátán a Medve-tó: idén 140 évet tölt. Ezt a fürdővároska méltóan szeretné megünnepelni, ezért változatos programot tervezett a hétvégére.

A születésnapi rendezvényt június 12-14. között Medve-tó Napok elnevezéssel már 16. alkalommal szervezik meg. A hétvégi rendezvénysorozat a legkisebbeknek szánt programmal kezdődik: délelőtt fél 10-től vonatozásra, majd játékra, fagyizásra, valamint Madaras Zsolt és Beáta koncertjére várják a gyerekeket.

Azt követően taekwondó-bemutató lesz, majd diáknapi rendezvények, csapatos vetélkedők, videoprogramok. Este táncmaratonra és koncertekre hívják a táncoslábú, zenekedvelő, szórakozni vágyó közönséget.

Szombaton reggel 7-kor városébresztő huszárfelvonulás költi az alvókat, 9 órakor pedig máris kezdetét veszi a gulyásfőző verseny és a sportvetélkedők sorozata. Motocross, népi játszóház, Józsa Nemes Irén képzőművész emlékkiállítása várja az érdeklődőket. Továbbá autó-ügyességi verseny, pilóta teszt, mesefitnessz és zumbaparty is szerepel a programban, amely este koncertekkel és tűzijátékkal zárul.

Vasárnap a néptánc és népzene lesz a porondon, óvodás és iskolás csoportok lépnek közönség elé, majd a Bekecs Táncegyüttes, valamint a Mezőhavas Népi Zenekar szórakoztatja a nézőket.

A Medve-tó1875-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l. Vize a helioterm jelenség következtében 35°C-ra is felmelegszik 2 m mélységig; de a tó legmelegebb rétegében kialakulásakor 80°C-ot is mértek. Hőmérséklete a beömlő édesvíz és a fürdőzők miatt csökkent. A tó vizét a múlt század óta használják a meddőség gyógyítására, de ajánlják különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére is. A tóban rejlő lehetőségekre először Sófalvi Illyés Lajos földbirtokos figyelt fel, aki 1900-ban hivatalosan megalapította Felső-Szovátát. Ennek okán a Medve-tavat először Illyés-tónak nevezték. Az 1902-es fürdőkalauz már “Illyés-féle Medve-tavat” említ, csak később, 1910 után hívták Medve-tónak. 

Élőben itt nézheti meg a Medve-tavat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?