Népszerű a kedvezményes gyógykezelés

Háromszéken osztják az ingyenes és ártámogatott kezelési jegyeket, tájékoztatott Köllő Piroska. A Kovászna megyei Nyugdíjpénztár szóvivője szerint erre az évre összesen 1671 kezelési jegyet kaptak, ezekért már közel 1300 személy tett le igénylést.

Legtöbb, azaz 307 jegy a Nyugdíjpénztár tulajdonában levő kovásznai Dacia szállóban értékesíthető, a többi kovásznai szállodára egyelőre nem kaptak jegyeket, de vannak helyek még Tusnádfürdőre, Szovátára, Félixfürdőre, Amara-ra, Herkulesfürdőre és a tengerpartra is.

A szóvivő szerint tavalyhoz képest újdonság, hogy a korábbi 18-ról 16 napra csökkentették a gyógyközpontokban egy kezelési jeggyel eltölthető kezelési időtartamot, ebből 12 napon át részesülnek kezelésben a jogosultak.

A szállodák besorolásának függvényében 1372 és 1420 lej között váltakozik a kezelőjegyek teljes ára, a nyugdíjasoknak azonban összjövedelmük felét kell kifizetniük. Teljesen térítésmenetes kezelés csak betegnyugdíjasoknak, rokkantsági nyugdíjasoknak vagy politikai üldözötteknek jár.

Mivel tapasztalat szerint az igénylők száma mindig nagyobb, mint a kiosztható jegyeké, egy kritériumrendszer alapján döntenek arról, hogy ki kaphat kezelési jegyet. Köllő Piroska szerint figyelembe veszik, hogy az igénylő kapott-e az utóbbi két évben kezelési jegyet, és azt is, hogy a nyugdíjas melyik kategóriába van besorolva, és mekkora a jövedelme. A legnagyobb pontszámot a betegnyugdíjasoknak kapják. Emellett külön pontozzák a közalkalmazottak kéréseit is.

A szóvivő szerint a háromszékiek többsége a legközelebbi Kovásznára igényli a kezelési jegyet, ezért minden évben a más megyékben el nem használt helyeket újraosztják.  

Mint arról beszámoltunk Kovászna városban pereskedés miatt több mint egy hónapos késéssel kezdődik a turista szezon, emiatt jókora bevételkiesést kénytelenek elkönyvelni a gyógykezelő központok, kereskedők és a helyi önkormányzat. Thiesz János kovásznai polgármester arról tájékoztatott, hogy a pereskedés miatt eddig elmaradt gyógykezelési jegyeket újraosztják, így végül nem csökken a háromszéki fürdővárosba látogató turisták száma, csak kitolódik a szezon.

Kimaradt?